Hirdetés

Nincs titkos szövegváltozata a földforgalmi törvénynek, csupán készül a zárószavazás előtti módosító javaslat, amelynek a kormányzati egyeztetése még tart – magyarázkodik a botrányba fulladt földügyi egyeztetés után a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Az új földtörvény kapcsán péntek délelőttre ismét meghívta a tiltakozó civil szervezetek képviselőit a vidékfejlesztési miniszter. A megjelentek másfél órát vártak érdemi partnerre. Aztán megjelent Simon Attila helyettes államtitkár, aki szinte azonnal faképnél hagyta a közel  70 szervezet képviselőit. Az esetről itt tudósítottunk: botrányba fulladt a földügyi egyeztetés.

Ágazati körökben egyébként egyre vadabb hírek keringenek a zárószavazás elhalasztásának indokáról: egyesek tudomása szerint az Európai Bizottság részéről érkezett versenyjogi, a vállalkozás szabadságának sérelmével kapcsolatos kifogás, mások úgy tudják, hogy az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága jelzett komoly alkotmányossági aggályokat a tervezet több pontja kapcsán − például amiatt, hogy cégjogi változás miatt elveszthetik földtulajdonukat azok a vállalkozások, amelyek a 90-es évek közepén legálisan szerezték azt. Olyan értesülés is akad, amely szerint a külügyi tárca közvetítette a diplomáciai csatornákon érkezett súlyos kifogásokat. Konkrétumot azonban senki sem tud, sem az okokról, sem a tervezett szövegváltoztatásokról – írta ma a napi.hu.

Többek között erre is reagált ma a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóközleményében. Íme:

Nincs titkos szövegváltozata a földforgalmi törvénynek, csupán készül a zárószavazás előtti módosító javaslat, amelynek a kormányzati egyeztetése még tart.  Többek között civil kezdeményezésre kerül a törvényjavaslatba a fenntartható földhasználatra való utalás, az ökológiai gazdálkodást folytatók számára az elővásárlási és elő haszonbérleti jogosultság, valamint a szerzési korlátozások megkerülésére irányuló jogügyletet (zsebszerződést) kötő személyeknek a földszerzésből öt évre történő kizárását biztosító rendelkezés, a tájgazdálkodási célú vízpótló csatorna és víztározó létesítésének lehetősége. Éppen ezért félrevezetőek azok a nyilatkozatok, amelyeket a magukat civil szervezetnek nevezők (tisztelet a kivételnek) és a balliberális média közös, összehangolt támadása sugall.

A Vidékfejlesztési Minisztérium által kezdeményezett június 14-ei egyeztetésre a több mint 200 civil szervezet közül csupán mintegy 79-en jöttek el. A tárgyaláson már az első percekben világossá vált, hogy részükről nem a földforgalmi törvény módosítása a cél, hanem a botránykeltés. A Vidékfejlesztési Minisztérium munkatársát személyében sértegették, többszöri kérésre sem voltak hajlandóak kikapcsolni a kép- és hangrögzítő eszközöket. Abban az esetben, ha a civilek nem ragaszkodnak a beszélgetés felvételéhez, szóbeli tájékoztatást kaptak volna a Minisztérium által javasolt módosításokról, amelyek egy részét a tárca éppen a civilek javaslataiból emelte be a törvénybe.

A zárószavazás előtti módosító javaslat célja, hogy az Országgyűlés által megszavazott módosítások és a törvényjavaslat egyéb rendelkezései között összhang legyen. Továbbá elvégzi a felmerült egyéb technikai, kodifikációs és szövegpontosító jellegű korrekciókat. Az, hogy a balliberális média és a civileknek álcázott tömörülések (tisztelet a kivételnek) ezzel nincsenek tisztában, sokat elárulhat mindenki számára.

A javítások egy része nyelvtani, szövegpontosító jellegű, az eredeti jogalkotói szándék pontosabb megfogalmazását célozzák. Más részük a törvényjavaslaton belül elhelyezkedő egyes rendelkezések egymással való koherenciáját teremtik meg.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás