Hirdetés

Jogilag cselekvőképes személlyé szeretne nyilváníttatni egy csimpánzt egy amerikai állatvédő szervezet, hogy kiszabadíthassák jelenlegi tulajdonosától, és egy menhelyre költöztessék- írta az origo.

Bírósághoz fordult a Nonhuman Rights Project nevű amerikai állatvédő szervezet, hogy jogilag cselekvőképes személlyé nyilvánítsák a rossz körülmények között élő, Tommy nevű csimpánzt, amely így élhetne a szabadsághoz való alkotmányos jogával, írja a BBC. Tommy jelenleg egy gloversville-i lakókocsiparkban él egy fészerben.

A csimpánz tulajdonosa szerint az állatnak rengeteg játéka van, és sokkal jobban megy a sora, mint az előző gazdájánál, ahol 30 évig élt. Tommyt azonban a Nonhuman Rights Project egy olyan menhelyre szeretné költöztetni, ahol más csimpánzok társaságában, sokkal szabadabban élhet. A szervezet kutatói véleményeket is csatolt a hétfőn benyújtott keresethez. Azzal érvelnek, hogy a csimpánzok önálló, független lények, öntudatuk van, és jogukban áll megválasztani, hogyan szeretnének élni. Arra hivatkoznak, hogy senkit sem szabad törvénytelenül fogságban tartani.

Hasonló keresetre korábban még sosem volt példa, és a Nonhuman Rights Project ezen héten még további három csimpánz esetében kezdeményez ilyen eljárást. A jövőben pedig nemcsak csimpánzok, de gorillák, orangutánok, delfinek, bálnák és elefántok jogilag cselekvőképes személlyé nyilvánítását is indítványozhatja a szervezet – írta meg az origo.hu.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás