Hirdetés

Súlyosan veszélyeztette dolgozóit a bátonyterenyei üzem, ahol a gödi Samsung SDI és a komáromi SK Battery gyárainak selejtes akkumulátorait fogadják és dolgozzák fel. Az Orbán rezsim közpénz milliárdos támogatást adott a környezetszennyező cégnek.

Határértéket meghaladó légszennyezettség, rákkeltő anyagoknak kitett dolgozók, a munkavédelmi előírások sorozatos megszegése – idéz néhány tételt az Átlátszó.hu abból a terjedelmes határozatból, amely a dél-koreai tulajdonú SungEel Hitech Hungary Kft. által az elmúlt években elkövetett munkavédelmi vétségeket sorolja fel.

A 2021 júliusában átadott 9,3 milliárd forint összértékű bátonyterenyei beruházáshoz a magyar kormány 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott, írta meg két évvel ezelőtt a kormany.hu. Az üzem a dél-koreai tulajdonú SungEel Hitech Hungary Kft. második magyarországi gyára, az első Szigetszentmiklóson működik. A Nógrád megyei Bátonyterenyén elsősorban a gödi Samsung SDI és a komáromi SK Battery gyárainak selejtes akkumulátorait fogadják és dolgozzák fel, évi 28 ezer tonna mennyiségben.

A feldolgozás során az elektromos gépjárművekhez felhasznált lítium-ion akkumulátorok hulladékából újrahasznosítható anyagokat (nikkel, kobalt, mangán és lítium elemekből álló fémoxidot valamint grafitot) nyernek vissza. A hulladékok gyártási selejtként, minőséghibás termékként, köztes hulladékként keletkeznek az akkumulátorgyártás során. Ezen kívül az akkugyártásban használt toxikus oldószer, az NMP (N-metil-2 pirrolidon) szennyvíz-iszapjának feldolgozását és újrahasznosítását is végzik.

Mivel súlyosan veszélyeztette dolgozóit a lítium-ion akkumulátorok újrahasznosításával foglalkozó bátonyterenyei SungEel Hitech Hungary Kft., ezért a munkavédelmi hatóság nyolc és félmillió forint bírság megfizetésére kötelezte a céget.

A céggel nem először foglalkozott az Átlátszó. Egy tavaly augusztusi cikkünkben számolt be arról, hogy júliusban egy új gyártósor próbaüzembe helyezésekor „technológiai robbanás” következett be, melynek során négyen megsérültek; egy férfit súlyos, kettőt pedig könnyebb sérülésekkel szállítottak kórházba. A katasztrófavédelmi hatóság akkori nyilatkozata szerint lakosságot veszélyeztető anyag nem került a levegőbe.

Megírták azt is, hogy a céget a baleset előtt már megbírságolták, ugyanis katasztrófavédelmi engedély nélkül kezdte meg a működését. Az erre vonatkozó általuk kikért közadatokat csak a cikk megjelenése után kaptuk meg; eszerint a SungEel Kft.-t 3 millió forintra büntették engedély nélkül végzett tevékenység miatt. A bírságról szóló határozatban az is szerepel, hogy a szabadban tárolták azokat az úgynevezett Big Bag zsákokat, melyekben a nehézfémeket tartalmazó fémoxid hulladékok voltak, a veszélyes anyagokról pedig nem tudtak biztonsági adatlapot bemutatni.

Nyitókép: 2021. JÚLIUS 7. Átadták a dél-koreai SungEel HiTech Hungary Kft. akkumulátor újrahasznosító gyárát a Nógrád megyei Bátonyterenyén. Menczer Tamás, tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár az ünnepségen elmondta, a gyár száz új munkahelyet teremt, a magyar kormány 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott a 9,3 milliárd forint összértékű beruházáshoz. MTI.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás