Hirdetés
(X)

A kullancs minden kutyatartó rémálma, hiszen mindenki tisztában van azzal, hogy többféle súlyos betegséget hordoznak és egy fertőzött példány akár a kiskedvenc halálát is okozhatja.

Ma már többféle szerrel is védekezhetünk ellenük, azonban a legtöbb kutyatartó csak május környékén kezdi el az aktív védekezést abban a hiszemben, hogy télen és kora tavasszal “pihennek” ezek az élősködők, valamint a városi parkokban nem fognak találkozni velük.

Azonban fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy mindez tévhit! A kullancs elleni védelmet legkésőbb februárban el kell kezdeni, cikkünkben azt is elmondjuk, hogy miért van ez így.

Babézia, a veszélyes betegség

A babéziát terjesztő kullancsok ellen folyamatosan harcolnunk kell, melyhez a Vitalpet webáruház spot-on cseppjei adnak segítséget. A babézia egy nagyon súlyos betegség, az egysejtű parazita az állat vörösvértestjeit támadja meg, és hasnyálmirigy-gyulladást, lépmegnagyobbodást, máj- és vesekárosodást, végső esetben pedig halált is okozhat.

A babéziát terjesztő kullancsok

A babéziát a Dermacentor reticulatus kullancsfajta terjeszti. Ez a kullancs barnás színű, márványos mintázatú. A kullancsban található fertőzést a nőstény kullancsok által lerakott petékben is megtaláljuk, ezért a Dermacentorok 43,5%-a babéziával fertőzött! A kutyán megkapaszkodó élősködő szívni kezdi az állat vérét, az egysejtű pedig a nyálán keresztül jut be a kutyába.

A Dermacentor kullancs életmódja

Más kullancsfajjal ellentétben ezek az állatok nem az erdős-bozótos helyeket kedvelik, hanem kifejezetten a füves, sík területeket, ezért a városi parkok kiváló életteret nyújtanak számukra. A városi parkok melegebb környezetet biztosítanak, valamint életmódjuk is különbözik a többi kullancstól, így már februárban aktivizálják magukat.

Míg a hagyományos kullancsszezon májusban kezdődik, addig a Dermacentor kullancsok február és április között a legaktívabbak. Ezért a védekezést a lehető leghamarabb, még télen el kell kezdeni, hiszen ebben az időszakban szinte csak ezzel a fajjal fognak találkozni kutyáink és a fertőzött példányok száma kiemelten magas.

A babézia megelőzése

Mint látható, a városi parkokban sincsenek biztonságban kutyáink, sőt, a tél végi-kora tavaszi időszakban még nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint az év többi időszakában. Az év folyamán ugyanis a többi kullancsfaj is aktivizálódik, így a fertőzött állatok aránya körülbelül 10% szemben a tavaszi 43,5%-val.

Ahhoz, hogy ne kelljen aggódnunk kedvencünk egészségéért már februárban kezdjük meg az élősködők elleni kezelést, melyből széles választékot találhatunk. Az állat bőrére csepegtethető spot-on, a nyakára tehető nyakörv, vagy az orvos által felírt tabletta mind mind hatásosan véd a kullancsok, a bolhák és az egyéb, fertőzést hordozó paraziták ellen. 

A kullancs elleni védelem tehát gyakorlatilag az egész év során elengedhetetlen feladat, gondoskodjon róla minden hónapban és óvja meg kedvencét a babézia és a többi, kullancs által terjesztett súlyos betegségtől!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás