Hirdetés

Február végén lejárt a határidő a lakossági parkolási engedélyek meghosszabbítására. Mivel 2023-tól az eddigi ingyenesség helyett a józsefvárosiaknak is fizetniük kell autójuk utcán parkoltatása után, a Józsefváros Újság megnézte, hogyan alakul a kiadott engedélyek száma. Úgy fest, beigazolódott az önkormányzat érvelése.

JGK Parkolási Igazgatóságánál érdeklődtünk, mennyien igényelték idén, hogy autójuk után parkolási engedélyt kapjanak. Magyar Balázs parkolási igazgató elküldte a lapnak a konkrét számokat, miszerint: 2023. március 13-ig összesen 7612 engedélyt adtak ki erre az évre.
Ebből 182 olyan volt, ami hozzátartozói kedvezménnyel könnyített, 67 nagycsaládosoknak szóló, 1463 pedig nyugdíjasoknak. (Utóbbi kettő esetén 50%-kal kell kevesebbet fizetni, a hozzátartozói kedvezmény pedig elengedi a fizetést, mert ez azoknak jár, akik rendszeres gondozásra szoruló hozzátartozójukat segítik közlekedésükben.)

Az engedélyek többsége az első autóra vonatkozik, másodikra összesen 168-at adtak ki. Részletfizetési kérelemből 643 érkezett, azaz az összes engedélynek csak 8%-a után kértek ilyen lehetőséget.

A szabályozás részleteiről az önkormányzat honlapján lehet olvasni.

Hogy ez a 7612 engedély sok vagy kevés, annak a fényében érdemes megvizsgálni, hogy a tavalyi évben hasonló időintervallumban hány engedélyt adtak ki. 2022-ben március 13-ig 9066 lakossági várakozási hozzájárulást biztosított a JGK a kerületieknek, ami 16%-kal volt több.

A parkolóengedélyek idei zónánkénti beosztása egyébként így alakult:

A zóna: 3953 db
B zóna: 2815 db
C zóna: 844 db
Céges autókra is vonatkoznak bizonyos kedvezmények, ilyenből 439-et adtak ki, egészségügyi várakozási engedélyből 132-t, gazdálkodóiból pedig 92-t.

Az elmúlt években egyébként egy általános csökkenési tendencia látszódott a kiadott parkolási engedélyek számában: 2019-ben még 14 454, 2020-ban már csak 13 562 ilyet adtak ki. A covid berobbanásának évében ez lement 11 709-re, de tavaly ismét emelkedett valamennyit, és 12 021-et biztosítottak a józsefvárosiaknak. Ezzel viszont ismét a parkolóhelyek száma fölé ment a kiadott engedélyek száma, ugyanis összesen 12 014 parkolóhely van Józsefvárosban.

A 2023-as évtől érvényes parkolási rendszerben zónánként eltérő, mekkora összeget kell fizetni. A főváros által meghatározott várakozási tarifákhoz viszonyítva állapította meg a kerület, hogy egy adott parkolóhelyen, mekkora összeget kell fizessen a lakos. Az A zónában például a fővárosi várakozási tarifa 150 000 Ft/év, ehhez képest az, akinek a lakóhelye az A zónába esik, az éves szinten 30 000 Ft-ot kell megfizessen az első autója utána. Ha a lakásban van még egy autó, amit szintén az utcán szeretnének tartani, annak már 72 000 Ft/év a díja. Kedvezményes parkolást lakásonként maximum két gépjárműre lehet kérni (korábban személyenként járt két autóra díjcsökkentés). Természetesen különböző kedvezményeket is igénybe lehet venni meghatározott csoportokba tartozóknak.

A parkolási rendszer megváltoztatását éles politikai vita kísérte. A Fidesz sarcolással, előkészítetlenséggel vádolta a kerületvezetést, illetve parkolási káoszt vetített előre. A Momentum-Párbeszéd – Józsefváros Jövőjéért koalíció pedig kevesebb autót és környezeti terhelést remélt a lépéstől. Ellenzéki érzületű titokzatos szervezetek még ál-fizetési felszólításokat is készítettek, és helyeztek el a józsefvárosi autók szélvédőjén.


Egy éve vezették be a város egész területére kiterjedő, egységes parkolási rendszert Bécsben, amivel véget vetettek az ingyenes parkolásnak az osztrák fővárosban. Kevesebb idegen autó, több szabad parkolóhely és kisebb autóforgalom az elmúlt hónapok mérlege.
Több szabad parkolóhely, kisebb forgalom – bejött az egységes bécsi parkolás

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás