Smart Budapest díjat kapott a józsefvárosi parkolási rendszer

2024. március 25.

Hírek

Díjjal ismerték el a fenntarthatóság és méltányosság értékeit szem előtt tartó józsefvárosi parkolási rendszert. A Smart Budapest díjat Pikó András Józsefváros polgármestere és Rádai Dániel városfejlesztésért felelős alpolgármester vette át.

Nincs utca zöld nélkül: 32 fával zöldült az eddig teljesen kopár Lujza utca

2024. március 11.

Hírek

A  Pikó András vezette Józsefváros tovább zöldül. 2024 februárban fejeződött be a Lujza utca fásítása, melynek során 32 fát ültettek el a kerületi kertészek. Az új fahelyekkel több, mint 140 négyzetméternyi zöldfelülettel növekedett az egyébként korábban teljesen kopár utcakép.

Alkotmánybírósághoz fordulnak az ellenzéki pártok a Pázmány-projekt miatt

2024. január 30.

Hírek

A Palotanegyedbe tervezett Pázmány-projekt az elmúlt hónapokban jelentős lakossági tiltakozást váltott ki. A helyiek és Józsefváros vezetése folyamatosan követelte a társadalmi egyeztetést a kormánytól, ennek ellenére a lakókkal való párbeszéd teljes hiányában indult el a projekt első lépése, a bontási eljárás.

A múzeum nem az a hely, ahol poros emberek poros állatok között porolnak

2023. december 7.

Hírek

Józsefváros születésnapján díszpolgári címet kapott a 81 éves Matskási István is, aki a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója volt, 1986 – 2023 között, a Pulszky Társaság tiszteletbeli elnöke. Kiemelkedő kutatója a parazitológiának, számos faj felfedezője, Józsefváros szülötte, és múzeumi, közművelődési szakemberként is egész életében a kerülethez kötődött.

Megnyílt Budapest legújabb közösségi helyszíne Repair Café néven a 8. kerületi Teleki Téren.

2023. december 3.

Hírek

A Közösségi Költségvetés keretében a budapestiek által megszavazott holland mintájú szerelőműhelybe bárki elhozhatja elromlott háztartási kisgépét, kerékpárját esetleg kerekesszékét és szakemberek segítségével megjavíthatja. A meghibásodott kisgépek javítása mellett, ruhaneműk kisebb átalakításaiban is segítenek a hozzáértő kezek és akár barkácsolhatunk is a rendelkezésre álló szerszámokkal.

Konstruktív partnerség helyett romboló hozzáállás – az új Pázmány-kampusz kálváriája

2023. december 1.

Hírek

A Nemzeti Múzeum mögött a néhai Magyar Rádió telephelyét – benne az ikonikus Bródy Sándor utcai bejárattal, a “Pagodával”, és a világelső stúdióépülettel  – az Orbán-kormány elpasszolta a katolikus egyháznak. A józsefvárosi helyi lakosságot és a teljes társadalmat egyaránt építő, gazdagító történet is lehetne az a beruházás, amely jelenleg a hazai katolikus egyházi vezetés szégyenfoltja.

Többet érhet az ingatlan, ha több a zöld, kevesebb a parkoló

2023. november 23.

Hírek

Az egész fővárosra jellemző a kevés zöldfelület és az, hogy egymás hegyén-hátán autók parkolnak. Ennek tragikus következményeit és a megoldás felé vezető utat mutatja be Józsefváros példáján a Levegő Munkacsoport új videója.

Magasabb parkolási díjak – kevesebb autó

2023. május 2.

Hírek

Több helyen is emelkedtek a parkolási díjak Budapesten az elmúlt időszakban, és elemezve ennek hatását, kiváló adalékot kaphatunk a régóta folyó vitához, miszerint csökkentik-e a parkolási problémákat a magasabb parkolási díjak.

Összefogásból lett erdőkert a József utcában

2023. március 30.

Hírek

Ha beépítéssel vennék el az életteredet, alakíts ki erdőkertet. Ezt csinálta a Civilek a József utcáért csoport és szimpatizánsaik Budapest VIII kerületében. Egy példamutató lakossági kezdeményezés, amihez persze egy progresszív városvezetés is kell.