Hirdetés
Forrás: nepszava.hu

Hiába a polgármesteri határozat, az Orbán-kormány szerint az orosz-ukrán háború miatt le lehet bontani a Magyar Rádió egykori székházát. A Pikó András vezette józsefvárosi önkormányzat az Alkotmánybíróságra megy.

„Itt a lex Pázmány, az Orbán-kormány karácsonyi ajándéka Józsefvárosnak” – írta egy kedd esti Facebook- bejegyzésben a VIII. kerület polgármestere.

Mint a sajtóban korábban megjelent, a kabinet tervei szerint bővítenék a Pázmány Péter Katolikus Egyetemet, s ennek jegyében lerombolnák a Magyar Rádió korábbi épületeit. Pikó András emiatt egy rendeletben helyi védettség alá helyezte az egykori székházat, ám a legújabb változtatás, az Orbán-kormány rendelete szerint mindez nem számít.

Ez a Magyar Közlöny december 22-i számában megjelent 626/2023. (XII. 22.) rendelet arról szól, hogy az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktus miatt a hatóságoknak nemcsak a helyi önkormányzat által meghatározott örökségvédelmi követelményeket helyi védelmet, hanem az önkormányzat által kihirdetett változtatási tilalmat sem kell figyelembe venniük az állami kiemelt beruházások ügyében, ráadásul emellett a szükséges közútkezelői engedélyeket sem az önkormányzat, hanem a közlekedési hatóság adja ki mostantól.

„Rendelettel írnak felül törvényt. Rendelettel veszik el a helyi lakosság jogát a lakhelyüket és az életüket érintő kormányzati döntésekkel kapcsolatos társadalmi egyeztetésekhez” – összegzett Pikó András.

A politikus ma reggel egy újabb poszttal jelentkezett. Ebben arról ír, hogy a lex Pázmány véglegessé tette az önkormányzatok és a magyar lakosság kiszolgáltatottságát és jogfosztottságát a területükön, a szomszédságukban építeni akaró állammal, vagy kormányzati kegyben lévő beruházóval szemben. A jogfosztás oka egy helyi ügy, de a kormány által választott „megoldás” nem csak a józsefvárosi lakosok és önkormányzat jogait vette el rendeleti úton, hanem minden magyarországi állampolgárét és önkormányzatét – vonta le a konzekvenciát Pikó András. A polgármester jelezte, a közigazgatási bíróságon és Alkotmánybíróságon fogja megtámadni a meghozott döntéseket.

A polgármesterrel a Népszava nemrégiben készített egy hosszabb videóinterjút is, amiben kitértek többek közt arra, miért támadja ilyen erővel személyét a Fidesz, de azt is megtudták tőle, hogy amennyiben sikerül ismét megválasztani, akkor politikája nem rendszerhiba, hanem minta lesz.

 

 

Kapcsolódó anyagok:

Egyre zavarosabb az államegyháznak adott volt rádiós épületkomplexum szétverése

Így tűnik el végleg a Magyar Rádió

Konstruktív partnerség helyett romboló hozzáállás – az új Pázmány-kampusz kálváriája

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás