Alkotmánybírósághoz fordulnak az ellenzéki pártok a Pázmány-projekt miatt

2024. január 30.

Hírek

A Palotanegyedbe tervezett Pázmány-projekt az elmúlt hónapokban jelentős lakossági tiltakozást váltott ki. A helyiek és Józsefváros vezetése folyamatosan követelte a társadalmi egyeztetést a kormánytól, ennek ellenére a lakókkal való párbeszéd teljes hiányában indult el a projekt első lépése, a bontási eljárás.

Nincs ok a megnyugvásra: továbbra is veszélyben a környezetünk védelme!

2023. október 11.

Hírek

Az Orbán kormány láthatóan nem kívánja visszavonni a környezetszennyező üzemek büntetésének elkerülését lehetővé tevő hatósági szerződésekről szóló rendeletet. Az okt. 10-én kiadott miniszteri utasítás ellenére a kormányrendelet jelenleg is változatlan formában hatályban van, vagyis akár alkalmazható lehet akkumulátorgyárak esetében is, de ami ennél is fontosabb: továbbra is szankció nélkül maradhatnak környezetpusztító tevékenységek.

Sólyom László elnök úr emlékére

2023. október 11.

Hírek

Kivételesen hiteles személyiségét, környezetvédelmi ügyekben (is) példamutató cselekedeteit felidézve látszik igazán az a hatalmas űr, ami a leváltása óta betöltetlen maradt (noha az általa egykor elfoglalt köztársasági elnöki pozíció nem szűnt meg [csak átalakult]). 2013-as beszélgetés Sólyom László  – valóban zöld – volt köztársasági elnökkel, akadémikussal.

Alkotmánybíróság: a banktitok nem írhatja felül a közérdekű adatok nyilvánosságát

2023. március 24.

Hírek

Az Alkotmánybíróság egy, a Magyar Természetvédők Szövetsége által benyújtott, Schiffer András ügyvéd által készített alkotmányjogi panasz ügyében ma közzétett döntésében kimondta, hogy az banktitok nem írhatja felül a közérdekű adatok nyilvánosságára vonatkozó alkotmányos jogot. A természetvédők jogszabálytervezetet fognak kidolgozni.

A Magyar Tudományos Akadémia és hajdani kutatóhálózata – Ítélet három év után

2022. december 29.

Hírek

Az Európai Unió jelentése bírálja az Orbán-kormányt az emberi jogok és a demokratikus gyakorlatok számos korlátozása miatt. Jelentése szerint az igazságszolgáltatás függetlensége, a sajtószabadság, LMBT-jogok, a tudományos élet szabadsága, a kisebbségek és menedékkérők ügyei emelhetők ki. Itt a tudományos élet megtépázására látunk konkrét példát. Palkovics László lavírozta bele a méla MTA vezetését.