Hirdetés

A Föld Napja alkalmából a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) is támogatja az országgyűlési képviselők alkotmánybírósági beadványát, melyben a  jelenlegi magyar klímatörvény (2020. évi XLIV. törvény) megsemmisítését kérik.

A szervezet sürget egy, az Alaptörvénnyel és a Párizsi Klímamegállapodással összhangban levő ambiciózus új klímatörvényt, mert a jelenlegi ezekkel ellentétes, rendelkezései nem tükrözik az éghajlatváltozási folyamatok súlyosságát.

Az MTVSZ által benyújtott, un. amicus curiae dokumentum („a bíróság barátja”, aki jogi vagy ténybeli kérdésekkel kapcsolatos információkkal vagy tanácsokkal segíti a bíróságot) szerint a hatályos klímatörvény alkalmatlan arra, hogy Magyarország gazdasági jelentőségével és fogyasztásával arányos mértékben hozzájáruljon ahhoz, hogy 1,5 °C-on belül tartsuk a globális felmelegedést. A klímaváltozás súlyosan hat a biológiai sokféleségre és az ökoszisztéma-szolgáltatásokra, holott ezek megőrzése alapvető a magyar nemzet Kárpát-medencében való megmaradásának biztosításához.

A szén-dioxid kibocsátás csökkentése, a biológiai sokféleség csökkenésének megállítása, a védett területek tényleges védelme, a biológiai sokféleség fenntartható hasznosítása, az ökoszisztéma alapú megoldások elterjesztése, a káros támogatások megszüntetése, a klíma- és biodiverzitásbarát földhasználat és a végrehajtási rendszer megerősítése, mind szükségesek és csak a probléma súlyosságát komolyan vevő jogszabályi keretrendszer megléte esetén valósíthatóak meg.

A 2020. évi XLIV. törvény, azaz a klímatörvény megsemmisítése érdekében 2021-ben nyújtottak be országgyűlési képviselők kérést az Alkotmánybírósághoz. A beadványhoz többek között a jezsuita Társadalmi Reflexió Intézet és az alapvető jogok biztosának jövő nemzedékek érdekei felelős helyettese is nyújtott be amicus curiae dokumentumot.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás