Hirdetés

A lengyel kormány elfogadta nukleárisenergia-programját, amely szerint az atomerőművek építése 40−60 milliárd zlotyba (2800-4200 milliárd forint) kerülhet, s 2024-ben kezdik meg az áramtermelést − írta a Gazeta Wyborcza.

A terv két atomerőmű építésével számol, a beruházás felelőse a Polska Grupa Energetyczna (PGE), részt vesz benne a KGHM réztermelő, valamint a Tauron és az Enea energetikai vállalat. A pontos költséget csak a technológiát szállító és a fő kivitelező kiválasztása után lehet meghatározni. A dokumentum nem tisztázza egyértelműen a beruházás finanszírozásának kérdését, így azt sem, milyen szerepet hajlandó vállalni ebben az állam. Ugyanakkor már eldöntötték, hogy a lengyel cégek kell kapják a beruházás 60 százalékát.

Az új létesítmények 2030-ra az ország energiaszükségletének 19 százalékát szolgáltatják. A konzorciumnak 2016 végéig kell döntenie az építkezések helyszínéről és arról, kitől veszik meg a szükséges technológiát. Ezután három évig tart a műszaki tervezés és a szükséges engedélyek beszerzése. Az első erőmű első reaktorának építését legkésőbb 2024 végéig, a következőét 2030-ig kell befejezni. A következő erőmű átadására öt évvel később kerülne sor. Az erőművek összesen 6000 megawattot adnak − jelenleg a teljes lengyel energiatermelés 38 000 megawatt.

A beruházás szükségességét a kormány elsősorban a klímavédelemmel indokolja, a széndioxid-kibocsátástól mentes technológiának köszönhetően. Éppen a környezetszennyezés miatt kell több, elavult szénerőművet bezárni Lengyelországban. A fellendülő gazdaságnak pedig 2030-ra a 2010-esnél 36 százalékkal több energiára lesz szüksége. Az érvek között szerepel, hogy a prognózisok szerint még 2025-ben is az atomerőművek árama lesz a legolcsóbb, megawattóránként 81,9 euró, míg a jelenleg legolcsóbb, barnaszénből előállított is 92,1 euróba fog kerülni. Ami a veszélyeket illeti, a lengyel atomerőművek a japánokénál erősebb építésűek lesznek, ellenállva bármilyen terrortámadásnak, még a nagy utasszállító repülőgépek becsapódásának is – írta  Barabás T. János a napigazdaság.hu-n.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás