Hirdetés

Benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek a paksi atomerőmű bővítéséhez szükséges állami hitel folyósításáról szóló megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslatot. A megállapodás részleteit pontosan két hónappal az aláírás után hozták nyilvánosságra. Akár államcsődöt is okozhat a paksi hitel.

Az Országgyűlés honlapján olvasható dokumentum szerint az orosz fél maximum 10 milliárd euró összegű állami hitelt nyújt a magyar fél részére a paksi atomerőmű 5. és 6. erőműblokkja tervezéséhez, megépítéséhez és üzembe helyezéséhez szükséges munkálatok, szolgáltatások és eszközbeszerzések finanszírozására.  Paksi hitelmegállapodás törvényjavaslat T140 (426 KB pdf)

A hitelt 2014-2025 között használják fel, és a magyar fél 21 éven keresztül fizeti a törlesztőrészleteket, azzal, hogy az első részlet a paksi atomerőmű 5. és 6. erőműblokkja üzembe helyezésének dátumához legközelebb eső március 15-én vagy szeptember 15-én, de legkésőbb 2026. március 15-én esedékes.

Szépen hízik a kamat

A kamat a felvett kölcsön egyenlege után 2014-ben és a paksi atomerőmű 5. és 6. erőműblokkja üzembe helyezésének dátumához legközelebb eső március 15-ig vagy szeptember 15-ig, de legkésőbb 2026. március 15-ig évi 3,95 százalék. Ezt követően évi 4,50 százalék a visszafizetés első 7 évében, majd évi 4,80 százalék a visszafizetés második 7 évében, illetve évi 4,95 százalék a visszafizetés utolsó 7 évében.

A nukleáris energia békés felhasználásában való együttműködésről szóló egyezményt 2014. január 14-én Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter és Szergej Kirijenko, a Roszatom elnöke írta alá az orosz államfő Moszkva közeli rezidenciáján, Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin jelenlétében. Szergej Kirijenko az aláírás után elmondta, hogy először az államközi megállapodást kell aláírni, de ezzel párhuzamosan már az utolsó simításokat végzik a hitelszerződésen, amelynek felső határát egyelőre 10 milliárd euróban (3000 milliárd forint) állapították meg.  Vlagyimir Putyin orosz államfő az aláírás után meggyőződését fejezte ki, hogy a megállapodások hozzájárulnak az orosz-magyar kapcsolatok szélesítéséhez. Elmondta, hogy az új reaktorokkal megduplázódik a paksi erőmű jelenleg 2 gigawattos teljesítménye, ezzel nő Magyarország energetikai függetlensége. Kiemelte, hogy a munkálatok 40 százalékát magyar beszállítók fogják elvégezni, ez azt jelenti, hogy mintegy 3 milliárd dollárt fordítanak magyar munkahelyek teremtésére. Orbán Viktor azt mondta, kiváló szakmai megállapodást kötöttek, amelyet örömmel fog a magyar parlament elé terjeszteni jóváhagyásra. Hangsúlyozta: a megállapodással megteremtették a feltételét annak, hogy fennmaradjon és erősödjön az orosz-magyar energetikai együttműködés.

A kormány nevében 2014. január 31-én Varga Mihály nyújtotta be az Országgyűlésnek a paksi erőmű bővítését is tartalmazó törvényjavaslatot. Ebben egyebek mellett az állt, hogy a felek együttműködnek a paksi erőmű teljesítményének fenntartásában és fejlesztésében, beleértve két új blokk tervezését, megépítését, üzembe helyezését és a régiek üzemen kívül helyezését, VVER (vízhűtéses vízmoderátoros) típusú reaktorral, mindkét blokkra vonatkozóan legalább 1000 megawatt beépített kapacitással, a jövőben leállításra kerülő 1-4. blokk teljesítményének kiváltására.
Az egyezmény szerint a szerződő felek együttműködnek az erőmű teljesítményének fenntartása és fejlesztése érdekében esetleg szükségessé váló további blokkok tervezésében, megépítésében, üzembe helyezésében.
A parlament 2014. február 6-án jóváhagyta a paksi atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött megállapodást 256 igen, 29 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett.

A jogszabály Áder János köztársasági elnök 2014. február 10-én írta alá. Az államfő egyes pártok indítványára figyelemmel megvizsgálta a törvény népszavazásra bocsáthatóságának kérdését is. Megállapította, hogy az alaptörvény alapján nem lehet népszavazást tartani nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségről. Az atomerőmű-fejlesztés finanszírozását szolgáló államközi hitelmegállapodást a kormány február 19-én hagyta jóvá. A kormányszóvivő akkor elmondta, hogy a hitelmegállapodás tízmilliárd euró értékben négy kamatsávval – 3,95, 4,5, 4,8 és 4,95 százalék – jött létre, "fenntartva a magyar fél számára a mindenkori előtörlesztés lehetőségét, valamint a Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM) a kifizetésekkel kapcsolatos jóváhagyás jogosítványát, amely egyértelmű magyarországi kontrollt jelent a költségek felett".

Márciusban az orosz kormány is jóváhagyta a hitelmegállapodást. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára akkor az MTI-nek elmondta: a paksi bővítéssel kapcsolatos orosz hitel után kamatot csak azt követően kell fizetnie Magyarországnak, hogy valamekkora finanszírozást már lehívott, és csakis a már lehívott összeg után. (MTI)

Akár államcsődöt is okozhat a paksi hitel
Az LMP szerint az évszázad legrosszabb üzletét köti meg a kormány a paksi bővítéssel. A szerződés valójában súlyos és aránytalan kötelezettségeket jelenet Magyarország számára, miközben az orosz félnek csak előjogait rögzíti – írta Szél Bernadett, a párt társelnöke.
 

Egy héten belül áttolhatja a kormány az évszázad legrosszabb üzletét az LMP szerint.

A kormány a korábbi aggodalmakat beigazolva az EP-választások után két nappal beterjesztette az Országgyűlés elé a paksi bővítéshez kapcsolódó hitelszerződést. A Lázár János által az évszázad üzletének nevezett szerződés valójában súlyos és aránytalan kötelezettségeket jelenet Magyarország számára, miközben az orosz félnek csak előjogait rögzíti – írta Szél Bernadett, az LMP társelnöke csütörtöki közleményében.

A szerződés értelmében a magyar fél a piacinál alig alacsonyabb kamattal vehet fel 10 milliárd euró hitelt, de az árfolyamkockázatot végig a magyar fél viseli. Ha nem tudjuk törleszteni a hitelt, az Szél Bernadett szerint súlyos következményekkel járhat: 180 napos nemfizetés esetén az orosz fél lehívhatja a teljes tartozást, ami azonnali államcsődöt okozna.

Az orosz felet ugyanakkor nem sújtja szankció nemfizetés esetén. Ráadásul az esetleges viták rendezésére semmilyen független szereplőt nem lehet bevonni, Magyarországnak közvetlenül az erőfölényben lévő orosz állammal kell egyezségre jutnia – írta a közleményben az LMP-s képviselő.

A hitelszerződést akár már hétfőn napirendre veheti és egy héten belül el is fogadhatja az Országgyűlés. Miközben ahogy egyre több részlet derül ki a paksi bővítésről, úgy válik egyértelművé, hogy a magyar kormány egy rossz beruházás megvalósításáért, rossz feltételekkel még az unokáinkat is eladósítja. Teszi mindezt titokban, kapkodva, csak hogy minél előbb pénzhez jusson, melynek felhasználásáról csak az orosz féllel kell majd egyezkednie – zárta közleményét Szél Bernadett.
 


Nem mindegy, lesz-e Pakson két új blokk vagy sem. Hiába látszik úgy, hogy a kérdés már eldőlt, valójában a fontos kérdések továbbra is nyitva vannak. Hogy ezekre válaszokat adhassunk, ahhoz hiteles információk kellenek. Ezeket nyújtja a www.pakskontroll.hu

A paksi atomerőműben építendő két új blokk ügye mindannyiunkra ügye. A társadalom kontrollszerepe alapvető a kérdésben. Ezért az Energiaklub létrehozott egy olyan felületet, ami lehetővé teszi az új blokkokkal kapcsolatos információk nyilvánosságra hozatalát. A www.pakskontroll.hu a tények feltárására és dokumentálására vállalkozik.

Elérhető lesz itt az összes, a Paksi Paktumhoz köthető, kiperelt, megszerzett információ, valamint az ezekből készített elemzések, összefoglalók. Az elemzésekben megvizsgálják az intézményi- és jogi hátteret (hazai és nemzetközi színtéren is), pénzügyi folyamatokat, a döntéshozatali mechanizmusokat. Szó lesz arról is, hogy egyáltalán szükség van-e Paks2-re, milyen alternatívák jöhetnek szóba; hogy mennyibe is kerül Paks2, és milyen problémákra lehet bukkanni a beruházás során.

Nem mindegy, lesz-e Pakson két új blokk vagy sem. Hiába látszik úgy, hogy a kérdés már eldőlt, valójában a fontos kérdések továbbra is nyitva vannak. Hogy ezekre válaszokat adhassunk, ahhoz hiteles információk kellenek. Ezeket nyújtja a www.pakskontroll.hu.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás