Hirdetés

Meglepetésként érte az EU természet helyreállítási törvényének ellenzőit, köztük a Fideszt, hogy az Európai Parlament minimális többséggel, de megszavazta az unió ökoszisztémájának helyreállítását célzó tervezetet. Nyert a természetvédelem és a túlnyomó tudományos konszenzus, ami sokakat váratlanul ért.

“Ma láttuk nyerni a racionalitást” mondta sajtótájékoztatóján Cézar Luena európai parlamenti képviselő, a természet-helyreállítási törvény előadója. A javaslat alapjában véve a biodiverzitás és a természetes élőhelyek visszaállítását célozza.

A törvény európa mocsaras, természetes erdős, vízi és tengeri élőhelyeinek visszaállítását tűzi ki célul azoknak a természetes, vagy a természeteshez közeli állapotába. Az ilyen területeket gyakran mesterségesen átalakítják termőterületté, és mezőgazdasági termelésre használják. Most arról döntött a parlament, hogy a kulcsfontosságú élőhelyek egy részét 2030-ig, a többségét pedig 2050-ig vissza kell állítani természetes rendjébe. Ez nem zár ki valamilyen mezőgazdasági felhasználást, de a jelenlegi intenzív, és így természetkárosító gazdálkodást tiltja majd. Szóval, például a lecsapolt mocsaras területeken található búzaföldet fel kell majd számolni, és visszaállítani a lápos helyeket. Ez egyrészről az EU klímacéljait segítené elő és csökkentené az európai mezőgazdasági és halászati ipar ökológiai lábnyomát, másrészről hosszú távon fenntarthatóvá tenné a termelést.

A parlamenti előadó kiemelte “Ez a törvény a természetről szól, nem bizonyos emberek ellen”

Az ellenvéleményt megfogalmazó politikusok és agrárlobbisták ugyanis úgy látják, hogy a döntés túl drákói. A javaslat egyik legvitatottabb pontja például az, hogy a jelenleg mezőgazdaságra használt, természetes állapotukban mocsaras területek 30%-át 2030-ig további 40%-át pedig 2050-ig vissza kell alakítani mocsárrá, tehát nem lehet ott tradicionális mezőgazdasági termelést végezni. Ez szerintük sérti a mezőgazdaság rövidtávú gazdasági érdekeit, és az ellenzők szerint még Európa élelmiszerbiztonságát is veszélybe sodorja. A tudományos konszenzus nem ez.

A szakértők szerint éppen azzal tesszük kockára a jövő mezőgazdaságát, hogy a biodiverzitást és a természet megújulását figyelmen kívül hagyva termelünk. Például sokat hallhatunk a méhállomány megfogyatkozásáról, vagy a túlhalászatról, aminek a negatív hatásait már most is érezhetik a mezőgazdaságban dolgozók. Márpedig, ha így folytatjuk ezek a problémák csak súlyosabbak lesznek, és egy idő után veszélybe sodorhatják a termelést, legalábbis a tudósok, szakemberek és hozzáértők szerint.

Luena úgy fogalmazott: “Ha az ökoszisztéma egészséges, a gazdasági szektorok amik ezen az ökoszisztémán alapulnak szintén egészségesek lesznek.”
Tehát, ha csak a szakmai oldalt nézzük, a természet-helyreállítási törvénynek nagy támogatást kellett volna élveznie, de politikailag nem ez volt a helyzet. A hét elején még úgy festett, az ellenzők és az agrárlobbi sikeresen keltett pánikot az Európai Parlamentben, és a tradicionális konzervatív Európai Néppárt legtöbb képviselője is a javaslat ellen szavaz majd, ezzel beverve az utolsó szöget a törvény koporsójába. Az aggodalmak akkor kezdődtek, amikor a mezőgazdaságért, illetve a halászatért felelős európai parlamenti bizottságok mellett végül a környezetvédelmi bizottság is 44-44 arányban leszavazta a javaslatot. Ez volt az első ilyen eset az EU klímavédelmi csomagjának esetében, a környezetvédelmi bizottság ugyanis eddig minden környezetvédelemmel kapcsolatos javaslatot támogatott.

Ezáltal, a parlament eljárásrendje szerint nem egy egységes javaslatként szavaztak a törvényről módosítókkal együtt, hanem minden elemről külön, de ettől még szavazásra lehetett bocsájtani a parlamentben. A legtöbb elemző már temetni kezdte a természet helyreállítási törvényt, ám az nagy meglepetésre 324 igen, 312 nem és 12 tartózkodás mellett mégis átment a parlament plenáris ülésén. Módosítók viszont érkeztek hozzá bőven, több mint 100. A javaslat végleges szövege egyébként később, ez Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa közti egyeztetések során fog majd kialakulni. Szóval, végleges döntés még sok kérdésben nincs, és nehéz egyeztetések várnak a tárgyaló felekre, de a természet helyreállítási törvény sikeresen túlélte az első nagyobb kihívást, és jó úton halad a megvalósulás felé-írta a HVG.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás