Hirdetés

Dévaványán, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Túzokvédelmi Mintaterületén megkezdődött a Túzokvédelmi Állomáson keltetett és nevelt túzokcsibék repatriációja. A cél az, hogy a fiatal madarak emberi segítséggel visszakerüljenek természetes életterükbe.

A kilenc túzokcsibe (melyek között egy- és kéthónaposak egyaránt vannak) a 400 hektáros mintaterületen ismerkedik a világgal. A repatriáció fontos része, hogy a fiatal madarak megtanulják, mivel kell táplálkozniuk, s a későbbiekben hogyan tudják ezt a táplálékot saját maguk megszerezni. Táplálékuk fontos részét képezik a különböző növények lágy részei, például a lucerna, a folyófű és a sóvirág hajtásai. Ezekből bőségesen találnak a mintaterületen. Emellett a pocokfogást is jó alkalmuk van megtanulni, ugyanis ebben az évben nagyon sok a rágcsáló.

A túzokcsibék összesen három hónapig tartózkodnak majd a mintaterületen, ebből két hónapon át 24 órás emberi felügyelet mellett. A felügyelet biztosításában több olyan, felsőoktatási intézményben tanuló diák is segít nekünk, akik már évek óta visszajárnak hozzánk gyakorlatra. A harmadik hónapban azonban megszüntetjük a felügyeletet, mégpedig azért, hogy a vad túzokok (melyek nem szeretik az ember közelségét) bemerészkedjenek a területre. Tőlük ugyanis nagyon sokat tanulhatnak a fiatal madarak. Ekkor a gondozók már csak kívülről, messziről figyelik a túzokokat, bízva abban, hogy azok nemsokára beállnak vad társaik csapataiba.

 

 
A 400-ha-os Túzokvédelmi Mintaterület a túzokok legjobb élőhelye
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás