Hirdetés

Teljesen szabálytalanul tárolnak akkumulátorgyárból származó hulladékot egy Heves vármegyei faluban. Beigazolódni látszik a régi közmondás, miszerint bajnak s kárnak nincs gazdája. A szálak itt is a Samsungig nyúlnak.

A Heves megyei Abasár község határában, az egykori honvédlaktanya mögött lévő egyik csarnokban is tárolnak selejtes akkumulátor-hulladékot. A tűzvédelem nélküli épületben nemcsak akku-cellákkal teli hordókat, de nagy mennyiségű, a gödi Samsung-gyárból származó fémhulladékot is felhalmoztak – derül ki az Átlátszó birtokába jutott dokumentumokból. Az önkormányzat nem tud az akku-hulladékról, megkeresésük után tájékoztatást kért a kormányhivatal illetékes osztályától.

Gyöngyös városától nem messze, a Mátra déli lábánál fekszik Abasár község. A település határában régóta elhagyatottan és üresen állnak az egykori katonai laktanya épületei, üzemen kívüli raktárai. Az egyik csarnokot azonban használatba vették: akkumulátor-gyárból származó hulladékot halmoztak fel benne.

Az Átlátszóhoz eljutott felvételek tanúsága szerint ugyanolyan fémhordókat, és ezekben selejtes akku-cellákat raktároznak itt, mint a korábbi cikkükben bemutatott ikladi telephelyen. Az ikladi illegális telephelyre júliusban a rendőrség és a katasztrófavédelem is kivonult.

Abasáron, a Fő út 235. szám alatt lévő egyik csarnoképületben a padlótól mennyezetig állnak az egymásra halmozott fémhordók. A lap információi szerint a csarnokban, ahol tűzvédelmi berendezések nincsenek, körülbelül ezer hordót tárolnak, az épületben pedig rendkívül erős vegyszer-szag terjeng.

Nem veszélyes kódú jelly roll

A hordókon lévő felirat szerint ezekben úgynevezett Jelly roll, 19 12 12 kóddal jelölt hulladék található. A Jelly roll az akkumulátor-cella gyártásának köztes terméke, melyben katód-, anód- és szeparátor fóliák vannak megfelelően egymásra rétegezve – ahogy az az SK Innovation Co., Ltd. komáromi akkumulátorgyártó üzemére kiadott környezetvédelmi engedélyben is olvasható.

További részletek az Átlátszó cikkében >>>

 

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás