Hirdetés

Október helyett csak 2024 októberére kell elkészülni a Paks II. projekthez szükséges résfal építésével, miután az Országos Atomenergia Hivatal meghosszabbította a kapcsolódó engedély hatályát – értesült a Világgazdaság.

A Világgazdaság már a cikk elején kiemeli: a hosszabbítás azért nem „meglepő”, mert „a munka eleve később kezdődött a reméltnél”. A résfal elkészülésének új határidejét így az OAH 2024. október 11-ig kitolta azzal, hogy meghosszabbította azt az engedélyt, amely a két új paksi blokk építésének előkészületeként a talajvíz szintje feletti talajkiemelésre vonatkozott. Az új határidőt a projekt tulajdonosa, a Paks II. Zrt. kérte július 13-án.

A talajkitermelésre vonatkozó eredeti engedély még 2021 októberében született meg, de a munka nem indulhatott meg, mert ez a munka (szemben például az áramellátással, vagy épületek építésével) már közvetlenül az erőmű építésének része, amihez szükség van a blokkok létesítési engedélyére is, amit csak 2022. augusztus 26-án adott ki az OAH – írja a Vg.hu.

Tavaly augusztusban építési engedélyt kapott az 5. blokkhoz a reaktorépület és a nukleáris sziget hat épülete. A reaktorépület a blokk főépülete, amely a reaktortartály, a fővízkör, a gőzfejlesztők, a kiégett fűtőelemek pihentetőmedencéje és az üzemzavari hűtést biztosító rendszerek, valamint kiszolgáló, segéd- és ellenőrzőrendszerek elhelyezésére szolgál. A speciális, kettősfalú konténment kialakítású reaktorépület feladata, hogy a nukleáris energiatermelés során a környezetet ne érje kedvezőtlen hatás, és masszív kialakítása egyben biztosítja a technológiai rendszerek védelmét is a környezeti vagy emberi eredetű veszélyekkel szemben.

A további hat épület alkotja a blokk úgynevezett nukleáris szigetét. Az épületekben kerülnek elhelyezésre a nukleáris energiatermelés reaktorépületben elhelyezkedő fő technológiai folyamatának kiszolgáló- és segédrendszerei, valamint az üzemeltetés irányítását és biztonsági felügyeletét biztosító rendszerek, vezénylők.

Tavaly augusztus végén született meg a két reaktor tartályának gyártási engedélye is, most júliusban pedig módosult a teljes paksi projekt szerződése. Az OAH előtt jelenleg is bőven van a Paks II-t érintő feladat, ahogyan a beruházó és a politikusok előtt is.

A résfalra azért van szükség, mert ez akadályozza meg, hogy talajvíz beszivárogjon a munkagödörbe, és ez tartja meg a talajvíz változatlan szintjét az atomerőmű blokkjai alatt.

A résfalazási és egyéb munkálatokról a Paks II. projekt honlapján videókat is meg lehet tekinteni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás