Hirdetés
Forrás: népszava

A kormány január elejével állítja helyre ismét a lakosság napelemes csatlakozási lehetőségét – közölte a Népszava kérdésére a tegnap délutáni Kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter. A tavaly november óta érvényes tilalom mindössze az országos villamosenergia-hálózat 7-8 százalékán marad fenn – fűzte hozzá. Pedig a kabinet tavaly év végén pont a rendszer leterheltségére hivatkozva vonta meg a lehetőséget a napelemet tervező családoktól. Ez már akkor is tömeges tiltakozást váltott ki nem csak a napelemet tervező háztartások, de a szakma köreiben is. Részint, mert a hivatkozást a hozzáértők tényszerűen megalapozatlannak tartották – és saját érvelését alátámasztó, hiteles tanulmánnyal a kormány azóta se állt elő -, részint, mert a hálózati csatlakozás megtagadása jelentősen rontja úgy a beruházás megtérülését, mint a napelem érdemi használhatóságát.

A korábbi rendszerben a háztáji napelem többlettermelését a hálózatba visszatáplálhatta, sőt onnan aztán, éves összevezetés – szaldó – mellett, egyazon mennyiséget “ingyen” vételezhetett is. Sokan így nyári többlettermelésükkel fedezték téli energiaigényük jó részét. A kormány idén év elején, az uniós támogatásokkal kapcsolatos tárgyalások során Brüsszelnek tett ígéretet a háztáji napelemeseket csatlakozási lehetőségének gyors visszaállítására. Augusztus végén Lantos Csaba energiaügyi miniszter a részletekről szeptemberi bejelentést ígért.

Lantos Csaba napelemes kormányzati hátraarca

Gulyás Gergely kérdésre megismételte: a napelemet már üzemeltető, illetve az ebbéli szándékukat idén szeptember 7-ig hivatalosan jelző háztartások számára – Lantos Csaba korábbi bejelentésével szemben, az azóta lezajlott iparági egyeztetések hatására – mégis fenntartják az éves szaldóelszámolás lehetőségét. A később jelentkezőkre viszont már csak a szintén január 1-vel bevezetendő, kedvezőtlenebbnek tartott „bruttó elszámolás” vonatkozik. (Míg előbbi bevezetésének szükségességét a kormány valótlanul indokolta brüsszeli kötelezvényekkel, ez utóbbi már tényleg uniós szabály.)

Mindemellett a bruttó elszámolás részletei változatlanul ismeretlenek. Gulyás Gergely a Népszava érdeklődésére úgy fogalmazott, hogy a bruttó elszámolás keretében az MVM ugyanannyiért veszi majd meg a napelemes áramot, „mint mondjuk a Paksi Atomerőműtől”. Ismereteink szerint ugyanakkor az állam a bruttó elszámoláson belül a paksi díjnál jóval alacsonyabb, az áramszámlán belül „villamosenergia-árként” feltüntetett, kilowattóránként 5 forintos átvételi árat tervez.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás