Hirdetés
hvg hírlevél

Elkészült a világ állapotát felmérő első átfogó tanulmány és nem meglepő módon a fő üzenet az, hogy az emberiség sokkal több erőforrást használ fel, mint amennyi újratermelődik, így végveszélybe került a modern civilizáció. A The Guardian című brit lap által ismertetett felmérésből kiderül, hogy az emberiség a kilenc „bolygószintű határból” haton túllépet.

A bolygószintű határ azt jelenti, hogy egyes területeken – például az élővilág pusztításában – az emberiség olyan károkat okoz, amelyeket Földünk nem képes kompenzálni és ezért veszélybe kerül a civilizáció túlélése is. A felmérés szerint a hat átlépett határ mellett további kettő – a légszennyezés és az óceánok elsavasodása – közvetlen közelében vagyunk és csupán az ózonréteg védelme terén értünk el jó eredményt.

A tudósok ugyanakkor hangsúlyozzák, a határok túllépése nem feltétlenül visszafordíthatatlan esemény, csak azt jelenti, hogy gyors ütemben nőnek a civilizációt fenyegető kockázatok. A változások valóban olyan komolyak, hogy kétséges, hogy az emberiség képes lesz-e tovább fejlődni. „Azt tudjuk, hogy az emberiség gyorsan léphetett előre az utóbbi tízezer évet jellemző viszonyok között.

Az, hogy az egyre komolyabb változások közepette is így lesz-e, szinte megjósolhatatlan” – vélekedett az egyik szerző Katherine Richardson, a koppenhágai egyetem professzora. Szerinte most úgy kell gondolni a Földre, mint egy magas vérnyomástól szenvedő paciensre: a beteg nem kapott még szívrohamot, de a kockázat nagy.

A bolygóhatárok nem olyan visszafordíthatatlan fordulópontok, amelyeken túl hirtelen és súlyos romlás következik be – mondták a tudósok. Ehelyett olyan pontokról van szó, amelyek után jelentősen megemelkedik a Föld fizikai, biológiai és kémiai életfenntartó rendszereiben bekövetkező alapvető változások kockázata. A bolygóhatárokat először 2009-ben határozták meg, majd 2015-ben frissítették, amikor is csak hetet lehetett felmérni.

Prof. Johan Rockström, a Stockholmi Reziliencia Központ akkori igazgatója, aki a határok keretrendszerét kidolgozó csapatot vezette, így nyilatkozott: „A tudományt és a világot általában nagyon aggasztja a bolygó társadalmait sújtó szélsőséges éghajlati esemény. De ami még jobban aggaszt bennünket, az a bolygók ellenálló képességének csökkenése.”

Rockström, aki jelenleg a németországi Potsdami Klímahatáskutató Intézet közös igazgatója, azt mondta, hogy ez a kudarc ellenálló képesség lehetetlenné teheti a globális fűtés 1,5 °C-os klímacélra való korlátozását, és közelebb hozhatja a világot a valódi fordulópontokhoz. A tudósok szeptemberben azt mondták, hogy a világ számos katasztrofális fordulópont szélén áll.

Az elemzést vezető professzor, Katherine Richardson, a Koppenhágai Egyetemről azt mondta: „Biztosan tudjuk, hogy az emberiség képes boldogulni olyan körülmények között, amelyek itt 10 000 éve fennállnak – nem tudjuk, hogy jelentős, drámai változások mellett is boldogulhatunk. [és] az emberek által a Föld rendszerére gyakorolt ​​hatások egyre növekszenek, ahogy beszélünk.”

Azt mondta, hogy a Földet nagyon magas vérnyomású betegnek tekinthetjük: „Ez nem utal bizonyos szívinfarktusra, de nagyban növeli a kockázatot.”

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás