Hirdetés
Forrás: Forbes

Már most látszik, hogy a lakásépítések visszaesése miatt az építőanyag-kereskedők forgalmának zuhanása legalább 30 százalékos lesz az előző évhez képest. Ötödével kevesebb új otthon készült el eddig idén, mint 2022 azonos időszakában, építésre pedig 43 százalékkal kevesebben vállalkoztak.

A hivatalos adatok is igazolják, hogy ma lényegében csak az vesz Magyarországon lakást, aki farzsebből kifizeti. Az idei első három negyedévben 10 808 új lakás épült, 21 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 14 894 volt, 43 százalékkal kisebb, mint 2022 azonos időszakában – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A gyorstájékoztató adatai szerint:

  • Budapesten 29 százalékos visszaesés történt, 3234 lakás épült.
  • A vármegyeszékhelyeken 37,
  • a többi városban 8,6,
  • a községekben 8,1 százalékkal csökkent az épített lakások száma a múlt év január-szeptemberéhez képest.

A vállalkozások által épített lakások száma 22, a természetes személyek által építtetetteké 16 százalékkal esett vissza 2022 első kilenc hónapjához mérten. Az új lakóépületekben használatba vett lakások 50 százaléka családi házban, 43 százaléka többlakásos épületben, 3,4 százaléka lakóparkban található.

Némileg változhat a falusi lakosság építési szándéka 2024-től, amikor életbe lép az új csok, de az még azzal sem valószínű, hogy megfordul az arány. Most ugyanis az látszik, hogy az első 9 hónapban fele annyian akartak belevágni lakásépítésbe a községekben, mint 2022 azonos időszakában.

Szakértők szerint mindez az építőipari szektorra is brutális hatással lehet, hiszen már most látszik, hogy a lakásépítések visszaesése miatt az építőanyag-kereskedők forgalmának zuhanása legalább 30 százalékos lesz az előző évhez képest. A szakma 2024-re sem számol a forgalom felfutásával, sőt a stagnálás helyett akár további 10-15 százalékos esés is elképzelhető:

„A pesszimizmusra az ad okot, hogy a szerkezetépítési anyagok értékesítése szeptemberben 40-50, a tetőfedő anyagoké 35-40 százalékos csökkenést mutat a megelőző év azonos időszakához képest, vagyis alig indulnak új lakásépítési projektek az országban”

– közölte a napokban Juhász Attila, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Építőanyag Kereskedelmi Tagozatának elnöke.

Nyitókép: épület hőkamera kép: Depositphotos

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás