Hirdetés
(X)

Ma reggel rekordszámokkal megnyílt az Ecomondo. Az ökológiai átmenetet fókuszba helyező kiállítás és konferenciasorozat november 10-ig várja az érdeklődőket az olaszországi Rimini Expo Központban, ahol több mint 1500 márka mutatkozik be 150000 négyzetméteren.

A megnyitón Maurizio Renzo Ermeti az olasz kiállítási csoport elnöke bevezető beszédében emlékeztetett: ” Az Ecomondo története két kivételes ember kettős intuíciójával kezdődött: Edo Ronchi, aki 1997-ben környezetvédelmi miniszterként bemutatta a nevét viselő rendeletet, és megváltoztatta azt a paradigmát, amellyel a hulladékkérdést mindig Olaszországban közelítették meg. És Lorenzo Cagnoni, néhai elnökünk, aki ugyanebben az évben nyitotta meg a “Ricicla” kiállítást, a mai Ecomondót. Emlékére az IEG úgy döntött, hogy díjat alapít a kiállításon a legmagasabb innovációs arányú vállalatok számára: a “Lorenzo Cagnoni” díjat a zöld innovátorok számára.»

Anna Montini, Rimini ökológiai átmenetért felelős tanácsosa így folytatta: “Az Ecomondo nemcsak a már működő vállalatokat üdvözli, hanem az induló vállalkozásokat is, amelyek az innováció olyan modelljét testesítik meg, amely elengedhetetlen a fejlődésünkhöz. Ebben az évben az esemény tovább gazdagodik a kék gazdasághoz kapcsolódó területtel, amely Rimini számára különösen stratégiai ágazat. A 2026-os Kulturális Főváros címre pályázó városunk kiemelkedik a városrehabilitációba, a szennyvízrendszer megújításába és a tengerparti profil minősítésébe történő beruházásaival a tengerpart mentén. Minden átalakítást az Ecomondo által sugárzott környezetvédelmi témák és kultúra ihletett.”

Stefano Bonaccini, Emilia-Romagna régió elnöke kifejtette: “Emilia-Romagna meghaladta a 73%-os szelektív hulladékgyűjtést, de még többet kell befektetnünk a túlfogyasztás ellen. Óriási mértékben együttműködünk Pichetto Fratin miniszter úrral: engem neveztek ki egy újragázosító üzem építéséért felelős biztosnak, és garantálom, hogy két éven belül elkészül. Ez az átmenet, a jövő a megújuló energiáé: ezért épül meg Ravennában Olaszország legnagyobb szélerőműparkja.”

Gilberto Pichetto Fratin, környezetvédelmi és energiabiztonsági miniszter így összegezte: “Az éghajlatváltozás nagy kihívás, amellyel országunknak szembe kell néznie, mivel 2030-ra 55%-kal kívánja csökkenteni a kibocsátást. Nehéz feladat a globális események miatt, de az új generációkért is vállalni kell. Ezeket a célokat a fogyasztás és a termelés új modelljén keresztül kell elérnünk, amely számos ágazatot érint, és amely szerint a kormány és a termelési ágazatok elkötelezettek amellett, hogy egyensúlyt találjanak a beavatkozás költséghatékonysága és a társadalommal való egyensúly között.
A kihívás a dekarbonizáció. Kezdve az autóiparral, amelyen dolgoznunk kell a kibocsátás semlegesség elérésén, és folytatva az építőiparral, ahol adókedvezményekkel és hitelekkel kell beavatkoznunk, de a hatékonyabb épületekre vonatkozó nemzeti stratégiával is, majd a harmadik területtel, amely a modern mezőgazdaság.
További kihívást jelentenek a műanyagok, amelyekben Emilia-Romagna áll az élen. Olaszország vezető szerepet tölt be Európában az újrahasznosítás terén, és bebizonyította, hogy képes a hulladékot új nyersanyaggá alakítani. A jövő kihívása a kritikus ásványi anyagok hulladékból történő visszanyerése lesz. Egy példa mindenekelőtt: az olasz acél 70%-át hulladékból állítják elő. Ezért fontos ez a kiállítás ahhoz, hogy végigkísérje az átmenetet a technológiával elérhető átalakuláson keresztül.»

Gilberto Pichetto Fratin, környezetvédelmi és energiabiztonsági miniszter, Stefano Bonaccini Emilia-Romagna régió elnöke, Anna Montini, Rimini ökológiai átmenetért felelős tanácsosa és Maurizio Renzo Ermeti, az olasz kiállítási csoport elnöke az esemény szervezője.

A kiállítás négy napja alatt az Ecomondo több mint 30 delegációt vár, mintegy 280 küldöttel Észak-Afrikából, a szubszaharai Afrikából, Latin-Amerikából, Európából és Kelet-Európából. A kiállítás négy napja alatt 230 hazai és nemzetközi rendezvényre kerül sor, ebből 75 tudományos, gazdasági, műszaki és forgatókönyv-fókuszú a Műszaki Tudományos Bizottság, valamint a rendezvény fő intézményi és technikai partnereinek együttműködésével.

Folyamatban van a 68 gazdasági társaságot tömörítő Nemzeti Tanács által a Környezetvédelmi és Energiabiztonsági Minisztériummal és a Fenntartható Fejlődés Alapítvánnyal együttműködésben megrendezett Zöld Gazdaság Országos Főigazgatója 13. rendezvénye is.
A zöld gazdaság államai délelőtti plenáris ülésekből és öt tematikus mélyreható ülésből állnak. A nyitó plenáris ülésen bemutatták az olaszországi zöld gazdaság helyzetéről szóló 2023. évi jelentést, amely az ökológiai átállás költségei és gazdasági előnyei közötti kapcsolatot vizsgálja, és aktualizálja a stratégiai zöld kérdések teljesítményét. A holnapi nemzetközi ülés témája “A vállalatok és kormányok kihívásai a változó éghajlatban” lesz.

Twitter: http://twitter.com/Ecomondo

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/ecomondo-the-green-technologies-expo/

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás