Hirdetés

Újabb melegrekordok dőltek meg ma reggel és az éjszaka. A fővárosban reggel a meteorológiai szolgálat összes fővárosi mérőhelyén – a János-hegyen lévő kivételével -magasabb volt a minimum hőmérséklet, mint eddig bármikor.

A belvárosban 8,3, de a külvárosban Pestlőrincen is 7,7 fok volt a leghidegebb órákban. Az eddigi rekord 6,5 fok volt, amelyet 2007-ben regisztrálták. Az előrejelzések alapján a tegnap éjszakainál magasabb hőmérséklet ma napközben már biztosan nem lesz, hiszen egy markáns hidegfront érkezik. Éjfél előtt tegnap több helyen plusz 16-18 Celsius-fok körül alakult a hőmérséklet.

Az időjárás sok furcsaságot produkált az elmúlt hetekben, de mindezek közül is kiemelkedik, ami január 10-én késő este történt  − írja az Országos Meteorológiai Szolgálat. Budapesten a II. kerületi központjában elhelyezett mérőautomata adatai alapján 23 óra előtt néhány perccel napon belül másodszorra dőlt meg a január 10.-i melegrekord, amikor a viharos szélben 17 fokig emelkedett a hőmérséklet.  Az Eötvös Loránd Tudományegyetem lágymányosi campusa mellett elhelyezett városklíma állomás mindössze 1 tized fokkal maradt el a második kerületi értéktől, így mindkét helyen megdőlt a néhány órával korábban feljegyzett csúcsérték – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A 2015. január 11-én helyi idő szerint 00:40-kor (2015. január 10. 23:40 UTC) mért országos hőmérsékleti
szélsőértékek az Országos Meteorológiai Szolgálat mérőhálózatának adatai alapján.

Korábban a meteorológiai szolgálat azt közölte, hogy tegnap délután Fertőrákoson 19,7 fokig emelkedett a hőmérséklet, így ez lett az új január 10.-i országos melegrekord.

Valószínűleg a tavalyi volt a legmelegebb év

Valószínűleg a tavalyi volt a legmelegebb év

Friss elemzések szerint Magyarországon és Európában szinte biztosan, de valószínűleg globálisan is 2014 volt a valaha tapasztalt legmelegebb év a kiterjedt mérések kezdete óta – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat. Szerintük régiónkban az átlagosnál is nagyobb mértékű melegedés figyelhető meg.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás