Hirdetés

Az év elejétől sok településen drasztikusan emelkedtek a kéményseprési díjak. Budapesten 28 %-kal, de Németh Szilárd szerint ez nem lehetséges, mivel szabálytalan – írta a Népszabadság. A Szegedi Hőszolgáltató kénytelen kirúgni dolgozói negyedét. Az LMP szerint szétesik a hazai hulladékgazdálkodás.

Budapest, Debrecen, Szeged, Pécs, Győr, Nyíregyháza, Kecskemét, Székesfehérvár, Szombathely, Sopron, Veszprém vagy Hódmezővásárhely – valmamint vonzáskörzetük január elsejétől drasztikusan megemelt kéményseprési díjakkal dolgozik. A Népszabadság cikke a fővárosi díjak átlagosan 28 százalékkal emelkedtek, amit a BVK Holdinghoz tartozó Budapesti Városüzemeltetési Központnál azzal indokoltak, hogy a kéményseprők kötelezően ellátandó feladatai is 43 százalékkal bővültek, így a többletfeladatok létszámbővítést és szerszámtöbbletet is igényelnek. Hozzátették: a díjtételek megfelelnek a kéményseprőtörvény vonatkozó paragrafusának. A Népszabadság felidézi, hogy a Németh Szilárd fideszes rezsibiztos által megfogalmazott passzus szerint a közszolgáltatásért nem kérhető a 2012 végi és a 2013 közepi díj 90 százalékánál több. Az is igaz, hogy egy másik szabály a korábbi maximális díjat megfelezte. A rezsibiztos a rezsifórumokhoz hasonló ünnepélyes hangvételű tájékoztatóin is rendre az utóbbit emlegeti. Németh Szilárd a változásokról látszólag nem értesült; szerinte a törvény nem tesz lehetővé ilyen emelést. Mint mondta: „bejelenteni bármit lehet, de realizálni ezt nagyon nehéz lesz”.

Betett a rezsicsökkentés, minden negyedik dolgozóját elbocsátja a Szegedi Hőszolgáltató

Január 15-étől 34 dolgozó munkaviszonya szűnt meg a Szegedi Hőszolgáltató Kft.-nél. A legtöbbjük 60 évhez közeli ember, akiknek alig van esélyük máshol elhelyezkedni. Nem küldték el azt az 5 embert, aki 2015-ben eléri a nyugdíjkorhatárt. Nyitott a sorsa további hét dolgozónak, akik a gázturbinás egységben dolgoznak. Ez a hőtermelési mód korábban zöld energiának számított, mióta ezt a kedvezményes elbírálást megváltoztatták, azóta ráfizetéses.  A Délmagyar online cikke szerint a Szegedi Hőszolgáltató Kft. azért veszteséges, mert a több alkalommal központilag csökkentett díj nem fedezi az indokolt és igazolt működési költségeket. Básthy Gábor, a kft. egyik ügyvezetője a lapnak nyilatkozva elmondta: a létszámcsökkentés 2015-ben 211 millió, 2016-tól évi 260-300 millió forint megtakarítást jelent, de így sem garantálható az eredményes működés. A Délmagyar online egy korábbi írása szerint 2013-ban 1,8 milliárd forint állami támogatást kapott a Szegedi Hőszolgáltató, ám az év végére így is fizetésképtelenné vált. A cég 51 százalékban az önkormányzat, 49 százalékban egy magán cégcsoport tulajdonában van. A tulajdonosok 2013 végén 500-500 millió forintot tettek be a cégbe, hogy működőképességét fenntartsák- írta összeállításában a nol.hu.

 

Szemétügy: a rezsicsökkentés fájdalmas oldala

A szemétszállítást Oroszlányban és 27 másik településen végző cég vesztesége – az előzetes számítások szerint – csaknem 200 millió forint. Erre próbál megoldást keresni Oroszlány polgármestere, egyelőre nem sok sikerrel – írja a kemma.hu.

LMP: szétesik a hulladékgazdálkodás Magyarországon

Gerstmár Ferenc, az ellenzéki párt önkormányzati szakszóvivője mai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, folyamatosan romlik a szolgáltatás minősége, mivel a rezsicsökkentés mellett a kormányzat a szabályokat megváltoztatva 25-30 százalékkal emelte a tevékenység költségeit. Emiatt mintegy 30 milliárd forint veszteség halmozódott fel, amely az államot, illetve az embereket érinti, mivel hullladékgazdálkodással csak azok a cégek foglalkozhatnak, amelyeknek legalább 50 százaléka köztulajdonban van – mutatott rá az LMP-s politikus.  Az ellenzéki párt álláspontja szerint a kormánynak ki kell segítenie az önhibájukon kívül bajba jutott önkormányzatokat, cégeket. A szakszóvivő hangsúlyozta: két uniós kötelezettségszegési eljárás is folyamatban van az országgal szemben a nem megfelelő hulladékkezelés miatt, eközben statisztikai adatok szerint az elmúlt két évben csökkent a szelektíven gyűjtött és feldolgozott szemét mennyisége. Hozzátette: a kormánynak nem a piac átrendezése lenne a feladata, hanem olyan környezet kialakítása, amely a hulladéktermelődés csökkentését, a keletkezett szemét minél nagyobb arányú újrahasznosítását támogatja. (MTI)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás