Hirdetés

Elfoglalják a növények a francia tetőket, hiszen minden, a jövőben épített kereskedelmi célú épület tetejére növényeket kell ültetni. Felmentést csak az kaphat, aki napelemeket szereltet fel.

A zöldtetőnek mindenféle előnyei vannak, mint pl:

– beköltözhetnek a hernyók, rovarok, bogarak és egyéb állatkák
– a kis állatkákat felcsipegethetik a madarak, ők persze fészket is rakhatnak, vagyis növekszik a városi biodiverzitás, virágozzék minden virág
– a növényekkel fedett tető jó hőszigetelő, tehát energiatakarékos megoldás
– megtartja az esővízet, ami időnként jól jön a csatornaműveknek is.

Az új szabályozás nem is annyira szigorú: az eredeti elképzelés szerint a törvény minden új épületre érvényes lett volna, függetlenül azok funkciójától. Akkor még arról volt szó, hogy minden új épület teljes tetőterületén kis kerteket kell majd létesíteni, végül azonban maradtak a kereskedelmi ingatlanok, és azokon is csak részleges beültetést írnak elő. A szocialista kormány meggyőzte a zöld aktivistákat, úgyhogy végül ezt is meg lehet úszni, akkor, ha az építő napelemet létesít inkább.

A zöldtetős megoldás leginkább Németországban és Ausztráliában népszerű, Torontóban 2009 óta a lakó- és ipari épületeknél írják elő ezek kialakítását — írja a Guardianra hivatkozva az Index.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás