Hirdetés
greenfo/MTI

Megkezdték a Lőrinci és Zagyvaszántó határán fekvő egykori cementgyár területének azbesztmentesítését, a környezeti ártalmak felszámolását – közölte tegnap a Heves Megyei Kormányhivatal vezetője egeri sajtótájékoztatóján.

Pajtók Gábor elmondta: a közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott cégeknek legkésőbb szeptember 21-éig végezniük kell a több mint kéthektáros területen lévő mintegy 26 ezer tonnányi azbeszttartalmú veszélyes anyag elszállításával. A szigorú szakmai előírások mellett zajló mentesítést a Heves Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának Munkavédelmi és Munkaügyi Ellenőrzési Osztálya felügyeli.  A kormánymegbízott közölte: a mentesítés első szakaszában a helyszínen monodepóniákba gyűjtik az azbeszttartalmú építési törmeléket. Az összegyűjtött hulladékot hétfőtől zsákokban, leponyvázott járműveken szállítják el az inotai deponálóba, ahol hermetikusan elzárják.
 

A Selyp Invest Kft. tulajdonában lévő gyár bontására vonatkozó határozat 2012 szeptemberében vált jogerőssé, ám az ügyben hatáskörrel rendelkező Lőrinci jegyzője erről nem tájékoztatta a munkavédelmi felügyelőségeket, de a vállalkozó sem jelentette be a bontás megkezdését. A kormányhivatal így csak állampolgári bejelentés nyomán, 2013 augusztusában szerzett tudomást a gyár bontásáról. A hatóságok akkor – a szabálytalanságok miatt – felfüggesztették a munkát, ám a vállalkozó egy akkreditált laboratóriumi vizsgálattal igazolta, hogy nincs azbeszt a levegőben. Mivel a későbbi helyszíni ellenőrzésen is szabálytalanságokat találtak a szakemberek, 2014. március 10-étől a terület locsolásával már a magyar állam gondoskodott a kiporzás megakadályozásáról, illetve szakemberekkel felmérettette a környezetkárosodás mértékét.

Ifj. Wernigg Róbert, a kormányhivatal népegészségügyi főosztályának vezetője arról beszélt, hogy a térségben jelenleg ismert mellhártyadaganatos megbetegedések eredete még 20-30-40 évvel ezelőttre, az azbeszttartalmú termékeket is készítő cementgyár működésének idejére vezethetők vissza – szerinte nincs összefüggés a megbetegedések és a gyár bontása között.  "A történet egészségügyi vonatkozásainak feltárása egy 2013 végi háziorvosi bejelentés nyomán kezdődött, ez volt a folyamat gyújtózsinórja. A zagyvaszántói praxisból 22, a lőrinciből hat, egyébként igen ritkának számító mellhártyadaganatos megbetegedést jelentettek hét év alatt, ami nem lehet a véletlen műve" – közölte.  A betegség súlyos természete miatt az egészségügyi hatóság szakemberei úgy vélik, az azbesztmentesítés a 24. órában történik – tette hozzá.

. lőrinci azbesztbomba kép: MTI

Víg Zoltán, Lőrinci polgármestere tavaly decemberben arról beszélt, hogy a településen 1971-től 2005-ig gyártottak azbeszttartalmú termékeket. A közegészségügyi hatóságok megállapították, hogy az üzem működése miatt öt kilométeres körzetben 2007 és 2012 között huszonnyolcan betegedtek meg mellhártyadaganatban, és közülük tizennégyen meghaltak.

A helyszínen múlt héten tartott sajtótájékoztatón Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztési és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője közölte: az ügyben a Hatvani Városi Ügyészség vádat emelt a Selyp Invest ügyvezetője ellen.  Tarnai Richárd, az ügyben főhatóságként eljáró Pest Megyei Kormányhivatal vezetője ugyanitt azt mondta: a környéken élők mindennapjaira súlyosan kiható környezetszennyezés felszámolására mintegy 1,3 milliárd forintot biztosít a kormány.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás