Akkumulátorgyári tájkép IV. – Nikkel, kobalt és mangán (No11)

2024. május 14.

blog

A Debrecenben létesítendő kínai CATL gyár 60-oldalas biztonsági dokumentációja több helyen említi meg a nikkelvegyületeket. Megtudhatjuk, hogy a lítium-nikkel-kobalt-mangán-oxid (tárolt tömeg 1.695 tonna) mennyisége is átlépi a H2, Seveso-osztály felső küszöbértékét, ami 200 tonna (23. oldal).

Ezért volt fontos az azbeszt betiltása

2024. január 3.

Hírek

A sok betegség közül, amely az azbeszt hatására alakul ki egy agresszív, gyógyíthatatlan ráktípus, amelyet mesothelioma néven ismer az orvostudomány, és amely az azbeszt használata előtt igencsak ritka betegség volt. Ausztrál vizsgálatok kimutatták, hogy az azbeszt betiltása óta csökkent az ehhez köthető speciális daganatos megbetegedések száma.

Évtizedekig gyilkolja Ukrajnát Putyin cár háborúja

2023. július 25.

Hírek

Egy háborús konfliktusban talán a környezetvédelem és a károsanyag-kibocsátás az utolsó, ami az embernek eszébe jut, pedig a bombázások, a közvetlen harcok mellett az oroszok egy csendesebb gyilkost is magukkal hoztak Ukrajnába. Ez pedig évekig, ha nem évtizedekig kísértheti az ukránokat: a háború tönkretette a természeti környezetet, szennyezi a folyókat és a tavakat, a talajt,… Tovább »

A teknősök pusztulnak, a tengeri állatfajok egyre északabbra tolódnak

2022. szeptember 26.

Hírek

Az Atlanti- és a Csendes-óceán északi része sok helyen jelenleg 4 Celsius fokkal melegebb, mint ami az évnek ebben a szakaszában normálisnak mondható. Ez már olyan mértékű eltérés, amely egyrészt felborítja az élővilág egyensúlyát, másrészt felerősít számos olyan természeti jelenséget, amely az emberek lakta szárazföldre is veszélyes.

Miért ilyen magas a légszennyezettség Európában?

2022. január 17.

Hírek

Európában évente 400 ezer ember hal meg idő előtt. A szennyezett levegő, amit az európai városokban szívnak magukba, megöli őket. Ez a szám annyira megdöbbentett, hogy ez indította el legújabb kutatásomat az Euronews Witness műsorában. Hans Von der Brelie riportja.

Egyértelmű a légszennyezés és a tüdőrák kapcsolata

2021. december 16.

Hírek

Nem nehéz kitalálni, hogy légszennyezett területen élni nem túl egészséges – egy friss kutatás viszont most azt is kimutatta, hogy egy gyakori ráktípussal is összeköthető, ami a tüdőn telepszik meg, és gyakoribb nőknél és nemdohányzóknál.

Az EU megszigorítja az élelmiszerek rákkeltőanyag-tartalmát

2021. augusztus 12.

Hírek

Az Európai Bizottság szigorúbb határértékeket vezet be az élelmiszerekben található nehézfémekre – így a kadmiumra és az ólomra – vonatkozóan, azzal a céllal, hogy csökkentse a táplálékok rákkeltőanyag-tartalmát – olvasható a brüsszeli testület tegnapi közleményében.

A bringázás csökkenti a rák és a szívbetegségek kockázatát

2021. április 10.

Hírek

Tovább szeretne élni? Csökkentené a rák kockázatát? És a szívbetegségekét? Akkor járjon kerékpárral munkába, mondják a tudósok. Tanulmány igazolja, hogy a kerékpáros munkába járás csökkenti a rák és a szívbetegségek kockázatát.