Hirdetés
(X)

Magyarország sokszínű és gazdag természeti kincsekkel rendelkezik, amelyeket érdemes felfedezni. A hegyektől a síkságokig, a tavaktól a patakokig, a barlangoktól a sziklákig, mindenki megtalálhatja a maga kedvenc túraútvonalát.

A túrázás arra is kiváló, hogy egy-egy online kaszinó játékmenet után kiszellőztessük a fejünket, és átgondoljuk, hogy mi minden történt velünk az adott időszakban. A következőkben öt olyan túraútvonalat mutatok be, amelyeket mindenképpen érdemes kipróbálni.

Prédikálószék, Visegrádi-hegység

A Dunakanyar legszebb panorámája tárul elénk a Prédikálószéken, a 639 méter magas szikláról, ahonnan remekül belátható Visegrád, Nagymaros, Zebegény környéke és természetesen a Duna kanyarulata. A Dömösről induló túra 16 km hosszú, és a Szentfa-forrástól a Vadálló kövekig és a Prédikálószékig vezet, majd onnan egy másik útvonalon vissza Dömösre. A túra közben megcsodálhatjuk a Visegrádi-hegység változatos növény- és állatvilágát, valamint a környék történelmi emlékeit. A Prédikálószékhez érve pedig jutalmul kapjuk a lélegzetelállító kilátást, amelyet érdemes egy piknikkel megünnepelni. A túra nehézsége közepes, és kb. 5-6 órát vesz igénybe.

Kő-hegyi Petőfi Pihenő, Pomáz

A Kő-hegyi Czibulka János Menedékháztól öt perc sétára található a Petőfi-pihenő kilátóterasza, ahonnan fantasztikus panoráma nyílik a Budai-hegység felé, egészen a Dunáig elláthatunk a hirtelen leszakadó sziklás hegyoldalról. Közvetlenül a terasz alatt találjuk a legérdekesebb alakzatot, egy kalapos gombára emlékeztető sziklát, amely Gomba-szikla vagy Napóleon kalapja néven is ismert. A kilátó nevét Petőfi Sándorról kapta, aki 1848-ban itt pihent meg a Pilisi csaták után. A kilátóhoz több útvonalon is eljuthatunk, de a legegyszerűbb a pomázi vasútállomásról indulni, és a piros sáv jelzést követni. A túra hossza kb. 8 km, és 2-3 órát vesz igénybe. A kilátó mellett található egy kis tűzrakóhely is, ahol megpihenhetünk és élvezhetjük a természet nyugalmát.

Orfű – Abaliget

A 27 km-es túra során források, víznyelők, csónakázótó, barlang, műemléktemplom és denevérmúzeum is útba esik, ami biztos: az unalom kizárt. Az útvonal Orfű-Mecsekrákosról indul, és a Sárkány-kúton, a Zipernovsky-forráson, a Honfoglalási emlékparkon, Abaligeten, a Kiskőhegyen, a Hetvehelyi riolittufa-bányán, a Nyáras-völgyön, a Virágos-völgyön, a Ragadáson és a Vásáros-úton keresztül vezet vissza Orfűre. A túra során megismerkedhetünk a Mecsek különleges geológiai és hidrológiai jelenségeivel, mint például a víznyelőkkel, amelyek a felszíni vizeket a mélybe vezetik, vagy a forrásokkal, amelyek a talajvízből táplálkoznak. A túra egyik legérdekesebb állomása az Abaligeti-barlang, amely Magyarország egyik legnagyobb cseppkőbarlangja, és több mint 1000 méter hosszú. A barlang mellett található a Denevérmúzeum, ahol többet megtudhatunk ezekről a különleges állatokról. A túra nehézsége közepes, és kb. 7-8 órát vesz igénybe.

Szépkilátó, Balatongyörök

Aki egyszer is látta a Szépkilátóból elénk táruló panorámát, azonnal megérti, miért is nevezik „szép” -nek. A balatongyöröki pihenőhelyről balra a Tapolcai medence tanúhegyei:

  • Badacsony
  • Szent György-hegy
  • Csobánc
  • Gulács
  • Tóti-hegy
  • Haláp
  • Somló-hegy
  • Kis-Somló
  • Ság-hegy sorakoznak.

Jobbra pedig a Balaton-felvidék lankái és a Balaton látható. A kilátóhoz a 71-es főútról indulva egy rövid, de meredek sétaúton juthatunk fel, amelyet a piros kereszt jelzés mutat. A kilátó mellett található egy kis pavilon is, ahol megpihenhetünk és élvezhetjük a látványt. A túra hossza kb. 2 km, és 1 órát vesz igénybe. A kilátótól további túraútvonalak is indulnak, például a Szent Mihály-hegyre vagy a Balatonedericsi Állatparkba.

Hármashatár-hegy, Budapest

A budapestiek egyik kedvenc kirándulóhelye a Hármashatár-hegy, ahol jól jelzett turistautak és változatos gyalogtúra vár mindenkit. A hegy nevét onnan kapta, hogy itt találkozik három kerület határa: a II., a III. és a XII. A hegyen található a 495 méter magas Árpád-kilátó, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra és a környező hegyekre. A kilátótól leereszkedve a piros kereszt jelzésen haladva elérjük a hegy lábát, ahol a Hármashatár-hegyi repülőtér található. A repülőtértől a sárga sáv jelzésen folytatva a Szépvölgyi útig jutunk, ahonnan több buszjárattal is visszatérhetünk a városba. A túra hossza kb. 10 km, és 3-4 órát vesz igénybe. A túra nehézsége könnyű, és bármilyen évszakban élvezhető.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás