Hirdetés
greenfo/MTI

A Somogy Megyei Főügyészség szerint 2013-ban veszélyeztette a környezetet a kaposvári cukorgyár, amikor egy fémtartály sérülése miatt 27 tonna cukortalanított melasz, úgynevezett vinasz jutott a Kapos folyóba, majd onnan a Sióba.

A szennyezőanyag bomlása csökkentette a vízben oldott oxigén mennyiségét, mely a halászható halak mellett olyan védet fajok tömeges pusztulásához vezetett, mint szivárványos ökle vagy halványfoltú küllő – olvasható a főügyészség közleményében.

A Somogy Megyei Főügyészség Közjogi Szakága környezetveszélyeztető tevékenység miatt 33 millió forint megtérítése érdekében adott be keresetet a cukorgyárat működtető gazdasági társasággal szemben a Kaposvári Törvényszéken.  Közleményük szerint a gazdasági társaság tevékenységének környezetre gyakorolt hatásaiért fokozott felelősséggel tartozik, köteles az okozott környezetkárosodásért helytállni, a társaságnak a védett halak pusztulásából eredő természetben okozott kárt a környezetvédelmi előirányzat javára kell megfizetnie.

 

A Balaton segít a szennyezett Kaposon

greenfo/MTI

2013. szeptember 28. 23:01

A Balaton segít a szennyezett Kaposon

Ma estétől holnap estig megnyitják a Sió zsilipet, hogy a Balaton vizével hígítsák fel a Kapos folyó szennyezését – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

Tóth István Zsolt, döbröközi civil természetvédő, aki elektronikus levélben közérdekű bejelentést tett a zöldhatóságnál ma az MTI-nek azt mondta: horgászok és természetbarátok szennyezést és halpusztulást észleltek tegnap a folyó Döbrököz és Kurd közötti szakaszán . A természetvédő arról számolt be, hogy a Kapos vize sötétbarna színű lett és szúrós szagot árasztott, a folyóban fél percenként tűntek fel haltetemek; kárászok, keszegek, domolykók hullottak el.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás