Hirdetés

A Zöld Kör, a szlovákiai Leknice Egyesülettel közösen a Duna vízgyűjtőjén található Bodrog folyón tervez nemzetközi szemétszedő vízitúrát július 26. – augusztus 3.között, melyre önkéntesek jelentkezését is várják. Tarts velük, élvezd a vizet és szedd a műanyagpalackot!

A Bodrog folyón tervezett hulladékgyűjtő vízitúra, egy olyan határon átnyúló környezetvédelmi akció, amely a folyó völgyében élők életminőségét hivatott javítani. A vízitúra során a magyarországi Zöld Kör, valamint a szlovákiai Leknice Egyesület önkéntesei a folyó szlovákiai és magyarországi szakaszán a lebegő hulladékok összegyűjtését és hulladéklerakóba történő szállítását végzik majd, miközben a Bodrog folyó völgyének csodálatos tájain vízitúrázhatnak.

A július végi egy hetes vízitúrára 25 fő önkéntes jelentkezését várják a szervezők.

Az akció nemzetközi közvélemény figyelmének felkeltésére is irányul, az Európai Unió határain kívülről érkező szennyezések megakadályozása céljából, ugyanis a hulladék túlnyomó része Ukrajna területről – Kárpátaljáról – érkezik, ahol túlnyomórészt nem állnak rendelkezésre a lakosság részére kielégítő hulladékgazdálkodási rendszerek. Ezért a Bodrog vízgyűjtőjén található kárpátaljai folyóparti települések sok esetben az ártérre hordják a kommunális hulladékot, amely az áradások révén évről-évre elönti a Bodrog magyarországi és szlovákiai szakaszát. Ennek az évről-évre ismétlődő környezeti problémának a megnyugtató orvoslása a vízgyűjtőn kialakításra kerülő korszerű hulladékgazdálkodási rendszerek kialakítása lehet, amelyben az együttműködő civilszervezetek szerint az Európai Unió fejlesztési forrásaiból is áldozni kell! – mondta Molnár Antal, a Zöld Kör elnöke.

A szemétszüret programterve:
1. nap (július 26., vasárnap) Előkészítés (szervezők)
2. nap (július 27., hétfő) A résztvevők beérkezése
3. nap (július 28., kedd) Vízitúra Zemplén (SK) – Felsőberecki (HU) között
4. nap (július 29., szerda) Vízitúra Felsőberecki – Bodrogolaszi
5. nap (július 30., csütörtök) Vízitúra Bodrogolaszi – Szegi
6. nap (július 31., péntek) Vízitúra Szegi-Tokaj, sajtótájékoztató
7. nap (augusztus 1., szombat) Pihenőnap, kulturális programok
8. nap (augusztus 2., vasárnap) A résztvevők hazautazása
9. nap (augusztus 3., hétfő) Táborzáró nap (szervezők)

Az összegyűjtött hulladékok partra szállításában az érintett országok vízügyi igazgatóságai is segítik a civileket. A magyarországi szakaszon összegyűjtött hulladék lerakása a Zempléni Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft bodrogkeresztúri telephelyére kerül, amelyet a szállítást megelőzően egy tokaji vízitúrabázison mutatnak be a sajtó képviselőinek a szervezők július 31-én 14 órakor.

A projektzáró sajtótájékoztató helyszíne és időpontja:

Kékcápák vízitúrabázis (3910 Tokaj, Benedek Pál utca 31.) / a vasúti híd lábánál 2015. július 31. (péntek) 14 órai kezdettel.

A projektet kezdeményező A Zöld Kör 1991-ben alakult környezet- és természetvédelmi céllal Hajdúböszörményben. A Bodrog mentén – Bodrogolaszi községben – 1994 óta rendelkezik egy kutatóházzal és azóta szervez ebben a térségben is közhasznú programokat (ifjúsági, szociális és környezetvédelmi tevékenységeket).  

További információ:
Molnár Antal, molnar@zoldkor.net , +36 20 9556-758, www.zoldkor.net/visegradfund
A projekt támogatója a Visegrádi Alap.

Kedvcsinálóként egy korábbi cikkünk: 

Egy másik zöld szervezet, a Magosfa Alapítvány munkatársai és önkéntesei 8. alkalommal tartottak szemétszedési akciót az Ipolyon. A július eleji  Ipolytisztítási akció célja a folyómente környezeti állapotának javítása, és a helyi lakosok, döntéshozók valamint az idelátogatók szemléletformálása, hasonló munkákra biztatása volt. Az idei „zsákmány” 110 zsák, vagyis kb. 12 m3 szemét, amit Ipolyvece és Hont között gyűjtöttek össze. (Kis képünk is itt készült.)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás