Hirdetés

Bár a klímaváltozás hatására több lesz a polip, az óceánok további melegedése veszélyezteti az állatok túlélését. A kísérletekben nemcsak a kicsiket viselte meg a melegebb tengervíz, hanem a polipanyák is a stressz jeleit mutatták.

Az Adelaide-i Egyetem számolt be a polipokat negatívan érintő változásokról, amelyeket a túl meleg tengervíz okozhat. Számos olyan, a látásban szerepet játszó fehérjét azonosítottak, amelyeket a felmelegedés miatti hőstressz károsít.

„Az egyik egy olyan szerkezeti fehérje, amely a szemlencsében nagy mennyiségben van jelen, és szerepet játszik a lencse átlátszóságában, optikai tisztaságában” – mondta Dr. Quiaz Hua, a kutatás vezetője. „A másik a szem fényérzékelő sejtjeiben lévő látópigmentek regenerációját biztosítja.” A kutatók arra jutottak, hogy a melegebb óceánban mindkét fehérje mennyisége jelentősen lecsökkent.

A vizsgálat során vadon befogott polipokat késztettek peterakásra, majd a petéket fokozatosan egy picit melegebb vízben nevelték ki. 16 Celsius-fokról indultak, és háromféle értékig emeltek: a polip élőhelyének jelenlegi hőmérsékleténél kissé alacsonyabb, a mostanival megegyező, illetve a jövőben várható szintre. Ez utóbbi víz 24,6 Celsius-fokos volt.

Amikor a polipbébik kikeltek, megvizsgálták őket. Az eredmények alapján nemcsak a kicsiket viselte meg a melegebb tengervíz, hanem a polipanyák is a stressz jeleit mutatták azokban a tartályokban, amelyek vizét a jövő várható tengervíz-hőmérsékletére emelték.

A polipok számára a látás rendkívül fontos, az agyuk 70 százaléka a látásért felelős terület, ez 20 százalékkal több, mint az embernél. A látás különböző feladatai, mint a látásélesség, a polarizáció érzékelése, a fényerő, a térbeli elhelyezkedés vagy a mozgás érzékelése a zsákmányszerzésben, a saját ragadozóik észlelésében és a kommunikációban is létfontosságúak. Épp emiatt a polip számára a látásromlás a túlélés esélyeit csökkenti, így ők maguk nehezebben vadásznak, ám könnyebben válnak zsákmánnyá.

Ez volt az első olyan kutatás, amelyben a polipokra váró hőstressz következményeit vizsgálták. Úgy tűnik, hogy a melegedő tengerek igen súlyos hatásúak lesznek a polipok fejlődésére, és ez végzetes lehet ezekre az intelligens és közkedvelt állatokra nézve.

Nyitókép: octopus vulgaris Depositphotos

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás