Hirdetés

Ha a hatalmon lévő politikusokon múlik, a globális klímaváltozást nem lehet megállítani: amennyiben a hozzáállásuk nem változik, nincs remény a vízválasztónak számító 2 fok alatt tartani a felmelegedés mértékét. Az LMP a mai éghajlatvédelmi világnapon arra figyelmeztet: sokkal több bátorságra és felelősségre van szükség a klímaválság elkerüléséhez.

Ahhoz, hogy az éghajlatváltozás ne váljon visszafordíthatatlanná, a földi átlaghőmérséklet növekedése nem lépheti túl a 2 Celsius fokot, amihez az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentős, becslések szerint 40-70 százalékos visszafogása kellene.

Csakhogy ilyesmire nem minden ország hajlandó: magas rangú ENSZ-források szerint az eddigi vállalások teljesítése 3-5 fokos melegedést eredményezne, ami már jócskán túl van a visszafordíthatóság határán. Ha a november végén kezdődő párizsi klíma-csúcstalálkozón nem sikerül értelmes, a krízis elkerülését lehetővé tevő megállapodást kötni, abban a magyar kormánynak is szerepe lesz: Orbánék azon az állásponton vannak, hogy Magyarországnak nincs semmi teendője, nem kell csökkentenünk a gázkibocsátásunkat, nem kell változtatnunk az energiafelhasználási szokásainkon.

Ez azonban nem igaz: a globális klímaválságot csak a világ országainak együttes erőfeszítésével, közös felelősségvállalással lehet elhárítani. Az LMP szerint a mai éghajlatvédelmi világnap a legjobb alkalom arra, hogy megtudjuk: mit akar képviselni a kormány a klímatárgyalásokon.

Itt az ideje, hogy kiderüljön, lesz-e végre felelős, a magyar érdekeket és a világ jövőjét egyaránt szem előtt tartó klímapolitikánk, vagy továbbra is a klímavédelem potyautasai maradunk.

Budapest, 2015. október 24.
Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezető-helyettese

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás