Hirdetés

2024 július 15 – én első ízben osztották ki az Ökotárs Alapítvány kuratóriuma alapító igazgatója, Foltányi Zsuzsa, „FoZsu” emlékére és munkásságának tiszteletére létrehozott ösztöndíjakat.

„FoZsu” biológus-újságíró (1956-2023) a magyarországi civil környezetvédelmi mozgalom és a fenntarthatósági törekvések egyik legmeghatározóbb személyisége volt, neki köszönhető az Ökotárs Alapítvány létrejötte is. A nyolcvanas években kapcsolódott be az akkor kibontakozó hazai környezetvédelmi mozgalomba. Aktív szerepet vállalt több alulról induló szerveződésben is – mint például az ELTE Természetvédelmi Klubja -, több létrehozását pedig ő maga kezdeményezte: az ő ötlete és munkája nyomán jött létre az Energia Klub és a Föld Napja Alapítvány is. 1991 végén lett az akkor induló Partnership Program vezetője, ami 1994-ben alakult át azzá az Ökotárs Alapítvánnyá, melynek 2007-ig igazgatója, haláláig kurátora és tanácsadója maradt. Zsuzsa nemcsak környezetvédő, hanem a civil társadalom elkötelezett támogatója is volt: a zöld mozgalomban gyűjtött tapasztalataira építve hamar felismerte, mekkora szükség van a teljes, kilencvenes években szárnyait bontogató magyar civil társadalom megerősítésére. Így vált az ő keze nyomán az Ökotárs azzá, amit a hazai civilek meghatározó támogatójaként máig képvisel.

2023 február 25-én bekövetkezett váratlan halála bár betölthetetlen űrt hagyott maga után, az Ökotárs kuratóriuma egy előremutató díj alapításával kívánt hozzájárulni emlékezetének életben tartásához. A „FoZsu” emlékösztöndíj ezért olyan, felsőoktatásban résztvevő hallgatókat támogat, akik a tágabb környezettudományokhoz kapcsolódó területeken tanulnak, és aktívan tesznek a fenntarthatóság és a környezet védelmének népszerűsítéséért. Az egy tanévre, 10 hónapos időtartamra szóló, havi 150 000 Ft összegű ösztöndíj időtartama alatt a díjazottaknak meg kell valósítaniuk valamilyen konkrét eredményekkel, társadalmi és környezeti haszonnal járó kutatási vagy gyakorlati projektet, hogy ezzel is pozitív hatást gyakoroljanak a környezetre, éppúgy, ahogy Foltányi Zsuzsa tette élete során.

Az ösztöndíjas pályázat felhívását első ízben „FoZsu” halálának első évfordulóján jelentettük meg, április 22-i – a Föld Napja – határidővel. 11 érvényes jelentkezés érkezett, hazánk különböző egyetemein, Debrecentől Pécsig, különböző szakokon – agrármérnök, közgazdász, jogász stb. – tanuló hallgatóktól. Közülük a kuratórium június folyamán választotta ki a jelölteket, akik közül többet személyesen is meghallgattunk. A kuratórium döntése értelmében 2024-ben a „FoZsu” emlékösztöndíjat 3 fiatal nyerte el:

Juhász Benedek, Kovács Máté, és Víg Eszter Aletta. Interneten: Potozky László.  Fotó: Sarkadi Péter greenfo
  • Juhász Benedek, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem V. éves agrármérnök hallgatója, az Urbanizáció – előny vagy hátrány? – A hulladéklerakók, mint a madarak vesztőhelyei
  • Kovács Máté, A Corvinus Egyetem gazdálkodási és menedzsment szakán III. éves hallgató, az Autonóm civil közösségek a fenntarthatóbb településekért
  • Víg Eszter Aletta, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem I. éves biológus MSc hallgatója, a Milyen a jó széncinege-territórium városi környezetben?

című projektjéért.

A díjazottaknak ezúton is szívből gratulálunk – eredményeikről a jövő évi díjátadón fognak beszámolni. Egyben biztatunk minden érintettet az újbóli pályázásra is!

A díjátadón köszöntőt mondott Potozky László, az Ökotárs kuratóriumának tagja, az okleveleket pedig Farády Zoltán kurátor adta át. Itt is köszönetet mondunk mindenkinek, aki segítségünkre volt a díj létrehozásában és hírének terjesztésében!

Az ösztöndíjas felhívás itt olvasható: https://okotars.hu/fozsu-emlekosztondij

A díjátadóról készült felvétel itt nézhető vissza: https://www.facebook.com/okotars/videos/1527801244805325?idorvanity=1223439678649932

Nyitókép: Fozsu díjátadás: balról Farády Zoltán, Víg Eszter Aletta, Kovács Máté, Juhász Benedek , és Móra Veronika. Fotó: Sarkadi Péter greenfo

Kapcsolódó anyagok:

Elhunyt Foltányi Zsuzsa, a zöld civilek nagyasszonya

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás