A rovat kizárólagos támogatója

“A kormány önállóan képes gondoskodni az ország finanszírozásáról.” – Megjött a kormány válasza Szabó Tímea országgyűlési képviselő kérdésére, hogy miért és mire vettek fel titokban 1 milliárd euró kínai hitelt.Mint Szabó Tímea FB bejegyzésében írta:  “Ellenzéki parlamenti képviselőként írásbeli kérdéseket intézni a kormány tagjaihoz nem túl szórakoztató, viszont mindig tanulságos – no nem azért, mert a válaszokból érdemi információ nyerhető, hanem mert megtudhatjuk, mit is gondol a kormány az állampolgárok tájékoztatásának kötelezettségéről.

Miután a független sajtó nemrég feltárta, hogy a magyar állam tavasszal suttyomban potom egy milliárd euró hitelt fel vett fel kínai bankoktól, írásban kértem Varga Mihályt, legyen kedves és árulja el, hogy milyen feltételekkel vették fel a hitelt – vagyis mibe fog ez fájni az adófizetőknek, mire fogják azt elkölteni, miért nem tartották fontosnak tájékoztatni a nyilvánosságot, és úgy általában, szerinte ez vajon hogyan hat ez az ország növekvő eladósodására és különösképpen a Kínától való pénzügyi és politikai függőségünkre.

Tállai András államtitkár méltatott néhány soros válaszra, ebből megtudhattam, hogy a pénzből “többek között” infrastrukturális és energetikai fejlesztések finanszírozhatóak, az illetékes kormányzati szerv weboldalán “a hitelszerződésre vonatkozó minden nyilvános információ” hozzáférhető, az államadósság devizaaránya belül marad az előírt határértéken, Ukrajnában háború zajlik, a baloldal pedig 16 éve behívta az IMF-t.

Megpróbálom komolyan venni az államtitkár válaszát (nem olyan könnyű), és veszem sorjában.

1) Továbbra sem mondják meg, hogy pontosan milyen feltétételekkel vették fel a hitelt. A “nyilvános információ” az ÁKK weboldalán annyi, hogy a hitelösszeg egymilliárd euró, idén április 19-én hívták le, 2027 április 19-ig kell visszafizetni, a kamat “változó”. Szerintük annyi tartozik a kamatfeltételekből a közre, hogy az változó! Még azt megtudhatjuk, hogy hívják a hitelt adó kínai bankokat, és ez minden, többet nem árulnak el.

2) Fedeznek majd belőle “többek között infrastrukturális és energetikai fejlesztéseket”, ami értelmezhetetlenül semmitmondó válasz, de az borítékolható belőle, hogy az Orbán-család, vagy valamelyik udvari oligarcha jól jár, már csak azért is, mert mára ilyeneket csak ők csinálnak. A kormány infrastrukturális fejlesztéseivel mi, zöldek ritkán értünk egyet, de azért elárulhatnák, mire is gondolnak. Ami az energetikai projekteket illeti, arra még jóhiszeműen is csak annyit mondhatok, hogy ezzel 14 éve bűnös lemaradásban vannak, pedig meg lehetett volna ezeket csinálni, ha nem is kínai hitelből, de mondjuk az ellopott EU-s pénzekből.

3) 2024-ben, a mindenki számára nyilvánvaló és döbbenetes társadalmi-gazdasági válság idején a kormányzás kudarcára, az ország kiárusítására szerintük érvényes válasz az, hogy 2008-ban itt járt az IMF. De mindegy is, a lényeg úgyis csak az, hogy a politikai és gazdasági gyarmatosításért cserébe jön a nagy testvértől még lopható pénz, és nekik elég ennyi.
Mit érdekli őket, hogy az országgal mi lesz. Utánuk az özönvíz. Vagy inkább az elsivatagosodás.”

A teljes válasz >>>

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnököt fogadja Hszi Csin-ping kínai elnök Pekingben 2023. okt. 17 MTI Miniszterelnöki Sajtóiroda Fischer Zoltán

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás