Hirdetés

A legtöbb magyar választópolgár 2024. augusztus 18-án ugyanúgy ébredt mint az előző napok bármelyikén. Nekem ez a nap mégis más volt, mint a többi, mert ezen a napon lépett hatályba az EU Természet Helyreállítási Jogszabály. A jogszabály kötelező érvényű, a tagállamokon bíróságok előtt számon kérhető célokat fogalmaz meg, talán nem véletlen, hogy hazánk a végsőkig tiltakozott az elfogadása ellen.

Miért is van szükség a természeti környezet helyreállítására Európában? Nem azért mert valamilyen homályos céloktól vezérelve, különböző állat, növény és/vagy gombafajokat meg akarunk védeni. A saját fajunk (Homo sapiens) túlélésének és egészséges környezetének biztosítása miatt kellett a jogszabályt kidolgozni és elfogadni. És persze azért is mert a CBD Kunming Montreal egyezmény keretében az EU és tagállamai vállalták, hogy 30%-át a leromlott élőhelyeknek helyreállítják 2030-ig.

A legtöbben valószínűleg nincsenek azzal tisztában, hogy milyen rossz állapotban vannak élőhelyeink és miért is jó nekünk ha ezen változtatunk:

  • 81%-a az élőhelyeknek – a védett területeken belül – nincs megfelelő természetvédelmi állapotban (az erdők esetében csak a 14%-a az élőhelyeknek van megfelelő állapotban az úgynevezett TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEKEN BELÜL)
  • Magyarország esetében a vizes élőhelyeink 84%-át vesztettük el az elmúlt 300 évben! Ezzel Írország után a második legrosszabbul teljesítő EU-s tagállam vagyunk
  • Minden harmadik beporzó faj létszáma csökken Európán belül mindezzel az élelmiszer ellátás biztonságát veszélyeztetjük.
  • Ugyanakkor minden 1 EUR befektetés a természeti környezet helyreállításába, 38 EUR hasznot hozhat (van olyan banki befektetés amit ezt felül tudja múlni?!)

2024 augusztus 18. ilyen értelemben egy nagyon egy nagyon fontos dátum és nekünk mint választópolgároknak fontos dolgunk van a természet helyreállításáva kapcsolatban: számon kell kérnünk a választott képviselőinket annak érdekében, hogy a jogszabályt hatékonyan végrehajtsák. Mit tettem én ezzel kapcsolatban? Küldtem egy közérdekű adatigénylést az Agrárminisztériumnak az alábbi tartalommal:

Nagy István miniszter 2022 október 17-én az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának ülésén az alábbi kijelentést tette: “Dolgozunk azon, hogy az állami erdőgazdaságokat, annak a működését átállítsuk nonprofit jellegűvé, megszüntessük a gazdasági kényszert, és nonprofit jelleggel a természetvédelem legyen a legfontosabb szempont az ő számukra. Ezzel rövidesen meg fogunk jelenni, és bemutatjuk ezeket a szándékokat a nyilvánosság számára is.” (Lásd: FFB jegyzőkönyv 37. oldal)

Kérem osszák meg velem, hogy

  • 2022. október 17-e óta milyen lépéseket tettek annak érdekében, hogy az állami erdőgazdaságok működését átállítsák nonprofit jellegűvé
  • mikor várható, hogy ezzel kapcsolatos információkat a miniszter úr ígéretének megfelelően megosztanak a nagy nyilvánossággal
  • mikor várható, hogy az állami erdőgazdaságok irányába megszűnik a gazdasági kényszer és a természetvédelem lesz a legfontosabb szempont a számukra.

A válasz minderre az alábbi volt:

“Az Agrárminisztériumhoz 2024. augusztus 11. napján, elektronikus úton benyújtott – állami erdőgazdaságok nonprofit társasággá alakításával kapcsolatos – adatigénylésével összefüggésben az alábbi választ adjuk.

Tájékoztatjuk, hogy adatigénylését tárcánknak – az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 27. § (5) bekezdése alapján – nem áll módjában teljesíteni.

Kérjük tájékoztatásunk szíves tudomásulvételét.”

Mi lesz a következő feladat? A választ nem veszem tudomásul és igyekszem kideríteni, hogy mikor teljesül a miniszteri ígéret és lesz az állami erdőgazdaságokból nonprofit, természetvédelmi orientáltságú szervezet. Enélkül ugyanis úgy gondolom, hogy a Természet Helyreállítási Jogszabályt sem lehet majd teljesíteni.

És addig is mindenkit arra biztatok: legyenek aktív állampolgárok, kérjék számon a választott képviselőinket és persze kísérjék figyelemmel a Civil EU Elnökség programjait, amelynek keretében szeptember 12-13-án a vízes élőhelyekkel, október 3-4-én pedig az erdőkkel fogunk foglalkozni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás