Hirdetés

A Greenfo 2023. szeptember 19-én tette közzé  a „Kisajátítva – az elmutyizott mórahalmi VI. körzet földjei” című, az eredetileg a Szabad Európa Szabadon rovatában megjelent riportot. Az oknyomozó videóriportban azt mutatták be, hogy Mórahalom vezetői miként használtak fel félmillió eurónyi uniós forrást egy vizet soha nem látott víztározó létesítésére, hogyan kerültek az egyes gazdáktól az öntözési projektre hivatkozással kisajátított földek mások művelésébe.

A mórahalmi önkormányzat és vezetői személyesen is sajtóhelyreigazítási pert indítottak a Szabad Európa és a Greenfo ellen, 25 pontban sorolva a szerintük helyreigazítandó állításokat. A jogerős ítélet mindkét perben elutasította az önkormányzat keresetét, amely aztán a Kúriánál kereste igazát, azonban a legfelsőbb bírói testület eljáró tanácsa egyetértett a jogerős ítélettel.

Sőt, elvi állásfoglalásként azt is rögzítette, hogy  „amennyiben egy sajtóközlemény oknyomozó riportként egy közéleti-társadalmi vitát mutat be, ennek során egy önkormányzat, illetve ahhoz kapcsolódó közéleti szereplők tevékenységét kritizálja egy konkrét közügy kapcsán, a szabad véleménynyilvánítás körében annak lehetőségei az átlagosnál tágabbak, a kritika akár éles, vagy túlzó megfogalmazásokat is tartalmazhat. Amennyiben az állapítható meg, hogy az akár negatív tartalmú kritika nem lépi túl a szabad véleménynyilvánításhoz való jog tágabb kereteit, sajtó-helyreigazítás elrendelésének nincs helye, tekintettel arra is, hogy kiemelt közérdek fűződik a politikai, közéleti viták szabad folyásához. ’

Ez a kúriai döntés iránymutató lehet a független sajtó számára abban, hogy a közhatalom gyakorlói ellenőrizhetők és kritizálhatók, és alkalmas arra, hogy erősítse a megtépázott sajtószabadságot.

A Szaban Európa cikke az ítéletről: A Kúria döntött: mostantól még szabadabb a Szabadon

A legfőbb bírói tanács a Szabad Európa riportja kapcsán óriási jelentőségű döntést hozott: győzött a sajtószabadság. A mórahalmi önkormányzat indított pert a Szabadon tényfeltáró riportja miatt. Két sajtóperben összesen öt különböző tanács tizenhárom bírája vizsgálta a tavaly forgatott riport minden mondatát, amely a mórahalmi VI. körzet uniós forrásainak furcsa felhasználását derítette fel. A riport bírálta az etikailag és morálisan is megkérdőjelezhető önkormányzat döntéseit, ami nem tetszett a polgármesternek és az alpolgármesternek, de a Kúria kimondta: egy oknyomozó riport, amely közügyet mutat be, az ahhoz kapcsolódó közéleti szereplők tevékenységét kritizálja, és ehhez bizonyítékai is vannak, megengedheti magának az élesebb kritikát. Ez közérdeknek minősül, ezért nem lehet alapja sajtó-helyreigazítási pernek. A döntés nem csak a sajtó számára fontos, hanem mindazok számára, akik ma közügyben felszólalnak Magyarországon, és kiállnak az igazukért.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás