A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: teol.hu

Baka György, környezetvédelmi szakmérnök, a Zöldtárs Alapítvány alapítója és vezetője a közelmúltban Tolna vármegye napjának ünnepi közgyűlésén Beszédes József–díjat vehetett át, amely a közösség elismerése a természet és a környezet iránti elkötelezett munkájáért.

Bár Baka György személye állt a díjazás középpontjában, ő maga szerényen hangsúlyozta, hogy az elismerés nem csupán az ő, hanem a Zöldtárs Közhasznú Alapítvány kollektív teljesítményét tükrözi. – Ez a díj az egész kuratóriumnak szól, hiszen mindannyiunk 20 évi kemény munkája van ebben az elismerésben – emelte ki. Baka György 2003–ban hozta létre az Alapítványt, amely azóta számos helyi és országos szintű környezetvédelmi projektet szervezett. Az alapítvány nemcsak a természetvédelemre, hanem a fenntartható városi közlekedésre is figyelmet fordít. – Már több mint egy évtizede dolgoztunk ki egy kerékpárút–hálózat fejlesztési tervet Szekszárd számára – mondta, és örömmel tapasztalta, hogy bár lassan, de előrelépések történtek a város kerékpáros infrastruktúrájának fejlesztésében.

Szakmaiság és hosszú távú fenntarthatóság
A Zöldtárs Alapítvány kiemelkedő szerepet vállal a szekszárdi és regionális klímavédelmi tevékenységekben, különösen a tavaszi klímakonferenciák szervezésével, amelyeken vezető szakértők és kutatók osztják meg tudásukat. Az alapítvány minden projektjében a szakmaiság és a hosszú távú fenntarthatóság az elsődleges szempont, így a döntéseiket alapos kutatások és mérnöki tapasztalatok alapozzák meg. A faültetési programtól kezdve a városi zöldítési törekvésekig minden akciójuk a helyi közösségek bevonásával valósul meg. Egyik legnagyobb erősségük a szakmai csapat– emeli ki Baka György. Az alapítványnál környezetmérnökök, vegyészmérnökök, építészmérnökök és agrárszakértők dolgoznak együtt, így a projekteket multidiszciplináris megközelítéssel, magas szakmai színvonalon tudják megvalósítani. Ez teszi lehetővé, hogy az alapítvány minden kezdeményezése alaposan átgondolt, megalapozott és hosszú távon fenntartható.

Gyermekkori gyökerek és a föld szeretete
Baka György természet iránti elköteleződése nem új keletű. Már gyermekkorában, a Kopaszhegy lábánál, egy parasztházban nőtt fel, ahol szülei és nagyszülei mezőgazdasággal foglalkoztak. „A gyerekkoromat a szőlők között töltöttem, ami akkoriban több bosszúságot jelentett, mint örömöt” – emlékszik vissza. Bár a hétvégi programok nem gyermeki játékokkal teltek, hanem szőlőmetszéssel, permetezéssel és kapálással, mégis ezek az élmények mély kapcsolatot alakítottak ki benne a természettel.

Az egyetemi évek alatt agrármérnöknek tanult Gödöllőn, ahol növényvédelmi szakirányt választott. A mezőgazdasági vegyszerek használatának mind pozitív, mind negatív oldalait megtapasztalva egyre inkább a fenntarthatóbb megoldások felé fordult. A növényvédelemtől a környezetvédelem felé vezető úton felismerte, hogy a vegyszerek hosszú távú használata nemcsak a növényekre, hanem az emberek egészségére is káros hatással lehet. Így vált egyre aktívabbá a környezetvédelem területén.

Baka György Fotó Makovics Kornél

A környezettudatosság a családban
Gyuri felesége, Éva, szintén környezetvédelmi szakértő, több mint négy évtizede osztják meg egymással nemcsak az életüket, hanem a zöld gondolkodást is. Éva, aki Budapesten nőtt fel, családi hagyományokon keresztül szintén kapcsolatba került a földdel, és felnőttként a hulladékgazdálkodás területén szerzett szakértelmet. –A környezettudatosság nemcsak a munkánk, hanem a mindennapjaink része is – meséli György. Szekszárdi otthonukban, egy 5000 négyzetméteres „kiskertben”, napi szinten gondoskodnak a növényekről, fenntartva azt a természetközeli életmódot, amit mindketten fontosnak tartanak.

Szekszárd jövője és kihívásai
Szekszárd és környezetének védelme mindig is szívügye volt Baka Györgynek. –Szekszárdhoz rengeteg szállal kötődöm, itt van az otthonunk, a barátaink, és bár sokszor vagyok Budapesten, itt érzem igazán otthon magam – mondta. Azonban a városnak is megvannak a maga kihívásai, különösen a klímaváltozás és a városi környezet terén. Baka György szerint a város zöldítése sürgető feladat: – Akár tízezer facsemetét is el kellene ültetni Szekszárdon és környékén ahhoz, hogy változást érjünk el.

Ezen kívül a városi hőhullámok elleni védekezést is prioritásként említette. – A városi közösségi terek (például a társasházak közös helységei), ahol hűtött helységeket alakíthatnánk ki az idősek számára, jelentős segítséget nyújtanának a hőhullámos időszakok túlélésében – tette hozzá. Először leginkább közös összefogással egy települési szintű Szekszárdi Hőségriadó Tervet kellene készíteni annak érdekében, hogy hogyan lehet csökkenteni a szekszárdiak nyári hőség kitettségét.

A jövő zöld útjai
A Zöldtárs Közhasznú Alapítvány jövőbeli tervei között továbbra is a klímatudatos fejlesztések állnak, különösen a faültetési program és a városi környezet zöldítése. Ahogy Baka György fogalmazott: „A jövőnk azon múlik, hogy most milyen lépéseket teszünk. A természet és a környezetvédelem iránti elkötelezettség nem luxus, hanem szükségszerűség.” Baka György nemcsak a város, hanem az egész régió környezetvédelmének meghatározó alakja. Szekszárdon kívül az országos szinten is aktív szereplője a klímavédelmi mozgalmaknak, hiszen a Klímabarát Települések Szövetségének felügyelőbizottsági elnökeként több mint 85 önkormányzattal dolgozik együtt.

A környezetvédelem nemcsak a városvezetés vagy az alapítványok feladata, hanem a lakosoké is. A klímaváltozás hatásai már nem csak hogy kopogtatnak az ajtón, de azt szélesre tártuk, így belépett a mindennapjainkba. Gyuri szerint elengedhetetlen a gyors cselekvés. – Nem várhatunk tovább, mert minden elvesztegetett évvel közelebb kerülünk egy visszafordíthatatlan állapothoz – mondta a teol.hu-nak.

Baka György, a Tolna Megyei Klímairoda koordinátor munkatársa Beszédes József – Díjat vett át dr. Latorcai Csaba Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérum államtitkárától (j.) és Fehérvári Tamástól a megyei közgyűlés elnökétől a Szekszárdi Vármegyeháza dísztermében, 2024. szeptember 2-án. Paks-Press Fotó Kiss G. Péter.

Nyitókép:  forrás: Paks-Press Fotó Kiss G. Péter.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás