Hirdetés
hvg hírlevél

A Szilícium-völgy csúcstechnológiai gurui pénzt nem kímélve dolgoznak azon, hogy meghosszabbítsák az emberek életét – de legfőképp persze a sajátjukét –, ezért számos kutatást finanszíroznak, ami az öregedés lassítását, netán visszafordítását célozza. Alighanem meg kell kettőzniük az erőfeszítéseiket, mert a Nature honlapján megjelent tanulmány szerint lassulóban van az emberek várható életkorának növekedése.

Vagyis nem nő túlzottan az esélyünk arra, hogy addig éljünk, mint a világ bizonyítottan legidősebb embere, az 1997-ben, 122 évesen és 164 naposan elhunyt francia Jeanne Calment. Ő egyben az egyedüli, aki dokumentáltan elérte a gyakran az ember elvi felső korhatáraként emlegetett 120 évet. A 100 évet viszont már több mint tízmillióan betöltötték.

A tanulmány készítői 1990 és 2019 között olyan országokban kutattak, ahol az átlagosnál magasabb a várható élettartam: Ausztrália, Dél-Korea, Franciaország, Hongkong, Japán, Olaszország, Spanyolország, Svájc és Svédország. És még hozzávették az Egyesült Államokat, fejlettsége és statisztikai adatai pontossága miatt.

Azt állapították meg, hogy a vizsgált időszakban a várható élettartam mindenütt nőtt ugyan, de egyre lassuló ütemben, ez alól egyedül Hongkong volt kivétel. Azt a következtetést vonták le, hogy az egészségtudomány és a technológia fejlődésének tulajdoníthatóan ugyan az emberek tovább élnek, de közelítenek a biológiai felső határhoz – arról már nem is beszélve, az utolsó évek milyen életminőséget jelentenek.

S. Jay Olshansky, a kutatások vezetője úgy becsülte, hogy a várható életkor felső plafonja átlagosan 87 év környékén lehet, azon belül a férfiaknál 84, a nőknél 90 év közelében. Az Eurostat legutóbbi adatai szerint 2022-ben Magyarországon a születéskor várható élettartam a férfiak esetében 72,6, a nőknél 79,3 év volt.

A mutatót a koronavírus-járvány Európa-szerte lejjebb vitte (a friss adatokat a várható egészséges élettartamról nemrég elemezte Sztojcsev Iván is). A várható élettartam a XX. században olyan gyorsan nőtt, hogy James Vaupel demográfus azt jósolta, hogy a XXI. században születő gyerekek többsége számára realitássá válik a 100 éves kor elérése.  A tanulmány készítői szerint azonban ez kevéssé valószínű. Úgy számolták például, hogy ha az 50 éves kor előtti elhalálozást teljesen megszüntetnék – ami a tudomány mai állása szerint elképzelhetetlen –, az átlagos várható élettartam akkor is csak egy évvel emelkedne a nők, és másféllel a férfiak esetében. Annyi történne, hogy a „halálozási sáv” besűrűsödne egy magasabb életkori szakaszban.

Nyitókép: Depositphotos

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás