Hirdetés
greenfo/MTI

A csőröscetfélék családjának titokzatos, ritkán látható új tagját azonosították a szakemberek a Csendes-óceán északi részén. A genetikai tesztek szerint a fekete bálna, amelynek duzzadt feje és a barna delfinére emlékeztető csőre van, nem a Baird-féle csőröscetek törpeváltozata.

Japán kutatók 2013-ban számoltak be három példányról, amelyek tetemeit a legészakibb sziget, Hokkaidó északi részén sodródtak partra. Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) molekuláris biológiával foglalkozó kutatója, Phillip Morin szerint az új faj létezésének bizonyításában az jelentette a kihívást, hogy elegendő példányt találjanak az óceán más részeiről a tesztelésre és a genetikai minták összevetésére.

Morin szerint a csőröscetfélék legnagyobb méretű fajainak testhossza akár a 12 métert is elérheti, és az állatok 90 percet is képesek egyhuzamban a víz alatt tölteni tintahalra vadászva. Nehéz őket tanulmányozni, mert csupán néhány percet töltenek a felszínen, nagyon ritkán ugranak ki a vízből, kis létszámban úsznak és beleolvadnak környezetükbe.

Berardius bairdii, korábban azt hitték, ennek a csőröscetfélének a kisebb rokona

Berardius bairdii, korábban azt hitték, ennek a csőröscetfélének a kisebb rokona

Fotó: Encyclopaedia Britannica
 
 

A Marine Mammal Science című folyóiratban közölt tanulmány szerint a kutatók 178 csőröscetféle múzeumokban és tudományos központokban őrzött maradványait – koponyát, szövetmintát – elemezve végül öt olyan egyedre bukkantak Alaszka környékéről, amelyek azonos fajhoz tartoztak a Japánban talált példányokkal.  A legfrissebb lelet egy hétméteres felnőtt egyedtől származik, amely 2014-ben vetődött partra a Bering-tengeren fekvő Szent György szigeten, és fontos információkkal szolgált a kutatóknak a titokzatos új faj elterjedési területéről. Az állat testén ugyanis világítócápák (Isistius brasiliensis) harapásnyomait azonosították: ez a kisméretű cápafaj, amelynek jellegzetes táplálkozási módja, hogy nagyobb halak vagy cetek testéből harap ki egy-egy darabot, a trópusi vizekben él.

Morin szerint a japán kutatók jelenleg az új faj leírásán dolgoznak, vagyis latin nevet adnak neki, meghatározzák a méreteit – nagyjából kétharmada egy Baird-féle csőröscetnek (Berardius bairdii) –, és azt, hogy miben különbözik a csőröscetfélék családjának többi tagjától.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás