A rovat kizárólagos támogatója

Mit kellene tennie a polgármesternek, amikor minden képzeletet felülmúló szmog van a városban? Mit kellene/lehetne tennie a lakosságnak? Vagy inkább mit nem?

Ha Budapestnek polgármestere lenne, még a levegő is tisztább lehetne.

Mert egy polgármester nem attól lesz az, aki, hogy kiírják az ajtaja mellé, és minden létező alkalmat megragad a lakosság kritikus tömegeinek sértegetésére.  Mi lenne a feladata, egy igazi polgármesternek? Nem fogom minden feladatát felsorolni, maradjunk a levegőnél.

Gondoskodnia kellene a légszennyezés mérő hálózat működéséről, az adatok közzé tételéről, valamint felhasználhatóvá tenni az érintett lakosság, és a környezetvédelmi hatóság számára (ha lenne ilyen is). Sőt! Nemzetközi egyezményhez csatlakozván, az adatokat a nemzetközi szervezetek felé is továbbítani kell(ene).

Mi történik Budapesten? A merőállomások alig szolgáltatnak adatot, sőt! Közülük 2 ma (2016.12.20-án). Ki is van kapcsolva, a Honvéd telep, ami a Városligethez legközelebb van, a szükséges adatok közül egyedül a szálló port mérte, mely egészségi határérték túllépést mutatott. http://www.met.hu/levegokornyezet/varosi_legszennyezettseg/meresi_adatok/osszefoglalo_tablazat/

Kinek jó az, ha nem mérnek a mérőállomások? A polgármesternek, hiszen nem kell népszerűtlen szmogriadókkal riogatni a lakosságot. Aki nem bírja az orvoshoz rohan, nem azt keresi, hogy mitől beteg.

Miért érdekes ez számunkra, Ligetvédők számára? Mert a Honvéd telepi mérőállomás (Dózsa György út 53.) közvetlen közelében építik a Múzeumi raktározási központot. ( Vágány utca-Szabolcs utca.) Természetesen úgy, hogy a növényzetet letarolták és a szél szabadon szállítja a port.  Kicsit távolabb ugyanez a helyzet a letarolt Vidámpark területén…majd ha tovább haladunk az uralkodó széliránnyal, láthatjuk a Közlekedési múzeum bontását, por-lekötő locsolás nélkül.

 

És mindezt szabad, mert a kiemelt beruházások ugyan kiemelt környezetkárosítást okoznak, mégsem kell kiemelten óvatosan végezni a munkákat, hanem kiemelték minden létező jogszabály alól. Sőt! Rendőri felügyelettel biztosítják, hogy pillanatnyi szünetet se tartsanak a szabálysértésben.
„Természetesen” környezeti hatástanulmányt sem kell végezni, hiszen 40 ezer négyzetméternyi alapterületű épület bontása, építési, üzemeltetése „nem okoz jelentős környezeti hatást”

Ha Budapestnek polgármestere lenne, és lennének mérési adatok, nem fordulhatna elő, hogy a maihoz hasonló tragikus légszennyezettségi helyzetben ne rendeljenek el szmogriadót.
(Minimum a tájékoztatási fokozatot.) Tájékoztatási fokozatot pedig még a mi (titulus szerinti) polgármesterünk is el szokott rendelni = bemondatja a rádióban. Hogy a tájékoztatási fokozat esetében azt is el kellene mondania, milyen lépéseket kell tennünk a levegő minőségének javítása érdekében?…. De ez már magasabb szint annál, amit a mi Tarlósunktól elvárható. Ha lenne a fővárosnak polgármestere, elmondaná, hogy ne egy ilyen enyhe napon fűtsenek fával, azok, akik választhatják a gázfűtést is. Kérhetné a fővárosi intézményeket, hogy mérsékeljék az irodák hőmérsékletét (ott, ahol nyitott ablaknál kell dolgozni, hogy el ne aludjanak a hőségben.) Felhívhatná az intézményekben dolgozó gépkocsivezetőket, mentősöket, BKV sofőröket, taxisokat, rendőröket hogy ne járassák a motort pihenő időben, hiszen a nem haladó autó is szennyezi a levegőt, ha jár a motor.
Ugyanerre kérhetné tisztelettel azokat a kedves szülőket, akik hosszú percekig várják a gyereküket ugyanígy az iskola előtt, fiatalok, akik várják a nagyit a rendelőnél, vagy a Ligetben a járó motornál melegedő, szmogot néző rendőröket.

Szolgálunk, fázunk, szennyezünk

Nem utolsó sorban le kellene állítania az építkezéseket, aszfaltozást, bontásokat, melyek nagy légszennyezéssel járnak. Tehát le kellene állítania a Múzeumi Raktározási Központ építését, a Pannonpark építést, Hungexpo telephely furkálását, a Közlekedési múzeum bontását, és ilyen levegő szennyezettségnél nem lenne szabad elkezdeni a PECSA bontását, hiszen ezzel egy újabb légszennyező forrás fokozza az amúgy is elviselhetetlen szmogot. Az építési törmelék takarás nélküli szállítása, vagy az épület bontása locsolás nélkül … szmogmentes időben is szabálytalan, ekkora szmogban pedig csak különleges gátlástalan csirkefogók vetemednek ilyesmire.
Meg kellene akadályoznia ezt a polgármesternek az őt megválasztó és elviselő városlakók érdekében.

De miért tenné? Csak nem veszélyezteti a pozícióját azzal, hogy ellentmond?!

Ha érdekelné a város lakossága, nem járult volna hozzá, hogy einstandolják a legszebb területeit, élhetetlenné, sportesemények díszletévé degradálják a Világörökségi és természetvédelmi területeket. Nem járult volna hozzá, hogy a kiemelt beruházások szempontjai előnyt élvezzenek a környezetvédelmi és minden más megfontolással szemben.

Tudná, hogy a „mindenbe belegyező” Pityubácsisággal súlyosan sérti az önkormányzatiság elvét? Hogy ember-, és természetellenes a teljes működése?

De jó is lenne, ha a fővárosnak polgármestere lenne!

Mert ez a mostani polgármesternek látszó tárgy levegőnek néz bennünket. Szó szerint! Tudomást sem vesz a létezésünkről. Mi pedig csak áhítozunk egy normális, tisztét becsülettel ellátó polgármesterre, tiszta levegőre, emberi jogokra, egészséges környezetre.


A  vélemény rovatba beküldött írások nem feltétlenül tükrözik szerkesztőségünk álláspontján.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás