Hirdetés

A német EnBW Kernkraft GmbH energetikai társaság engedélyt kapott Baden-Württemberg tartomány környezetvédelmi minisztériumától a neckarwestheimi atomerőmű első blokkjának üzemen kívül helyezésére és leszerelésére.

Ez az 1976-ban beindított atomerőmű egyike azoknak az atomerőműveknek, amelyeket nyomban a fukusimai atomerőmű-baleset után, még 2011-ben leállított a német kormány. Leszerelési engedélyt 2013-ban kértek rá, és – mint Jörg Michels, az EnBW Kernkraft GmbH ügyvezető igazgatója elmondta – az elmúlt négy évben a hatóságok és szakértők vizsgálták a beadványt, amelyet társadalmi vitára is bocsátottak, mielőtt a rábólintottak volna.

A leszerelés várhatóan márciusban kezdődik, mégpedig a reaktor hűtőrendszerével.

A német cégnél arra számítanak, hogy a munkálatok 10-15 évig tartanak. Az atomerőmű ezután kikerül az atomtörvény hatálya alól, és hagyományos ipari üzemként tartják majd nyilván. A többi épület bontásáról vagy újrahasznosításáról később határoznak.

Az EnBW Kernkraft GmbH egy másik atomerőmű, a philippsburgi atomerőmű 1980-ban átadott és ugyancsak 2011-ben bezárt első reaktorblokkjának a leszereléséhez is hatósági hozzájárulásra vár, és a közeljövőben várhatóan meg is kapja azt. A bontáshoz szükséges létesítmények, egyebek közt ideiglenes hulladéktárolók építését már tavaly februárban engedélyezték a cégnek mind a neckarwestheimi, mind a philippsburgi atomerőműnél. A philippsburgi munkálatokban a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern német leányvállalata, a Nukem is részt vesz majd.  A World Nuclear News internetes portál beszámolója szerint a második reaktorblokk mind Neckarwestheimben, mind Philippsburgban tovább, 2022-ig, illetve 2019-ig működhet- írta az atomenergiainfo.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás