Hirdetés

Több új afrikai különlegesség is látható a Vadaspark terráriumházában, amely egyben a „nemszeretem” állatokkal való foglalkozások színtere. A két érintett faj a császárskorpió és a szenegáli fülesmaki – avagy galágó.

A két érintett faj közül az egyik a nemszeretem állatok körébe tartozik, hiszen sokan tartanak a pókszabásúaktól, különösen a skorpióktól. Ugyanis, a császárskorpióknál örvendhettünk kicsik születésének. A másik faj ellenben a legtöbb emberben pont ellentétes reakciókat vált ki, hiszen nem is lehet máshogy jellemezni egy szenegáli fülesmakit vagy galágót, mint úgy, hogy aranyos. Náluk a kölyökáldás érdekében tettünk, illetve tett a nemzetközi törzskönyvi program azáltal, hogy egy nőstényt biztosított a már meglévő két hímünk mellé.

A császárskorpiók a legnagyobb termetű skorpiók közé tartoznak, azonban a mérgük – az esetleges allergiás reakcióktól eltekintve – nem veszélyes az emberre, sőt, nem is agresszívak, ritkán használják a méregtövisüket. Az Afrikai trópusi tájain, esőerdőin és szavannáin élő fajt viszonylag békés természete, imponzáns megjelenése, és az, hogy más skorpiókkal szemben jól tűrik a fajtársaik közelségét, kedvelt terráriumi állattá tette. Emiatt sokat fogtak be vadon, amely már veszélyeztette a populációit, ezért nemzetközi védelmet élvez, a kereskedelmének korlátozásával és szabályozásával.

császárskorpió Szegedi Vadaspark fotó: Endrédi Lajos

A faj különlegessége, hogy UV-fény alatt kéken fluoreszkál, amely szintén megfigyelhető a Szegedi Vadasparkban kialakított terráriumukban. Ahogy nemrég született kicsik is megfigyelhetők, hiszen fehér színük alapján könnyen megfigyelhetők a két anya közelében.

A szenegáli fülesmaki a Madagaszkáron kívül, Afrikában élő félmajom csoport, a galágók egyik faja. Megjelenése egy plüssállatra emlékeztet, persze, nem az volt az evolúciójának „célja”, hogy számunkra kedves kinézetű legyen. A hatalmas szemek és mozgékony, nagy fülek az éjszakai tájékozódását szolgálják. Elsősorban rovarokkal táplálkozik, de tojásokat, kismadarakat, magokat, gyümölcsöket és virágokat is szívesen fogyaszt. Afrika szárazabb erdeiben él, a Szaharától délre húzódó övezetben, a fák lakója. Éjjel aktív,ezért is figyelhetők meg sötétben, gyenge megvilágítás mellett napközben a Vadasparkban.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás