Hirdetés

Székelyföldi gazdák, közbirtokossági és önkormányzati vezetők vonultak tegnap a bukaresti környezetvédelmi minisztérium épülete elé, hogy a hatóságok sürgős közbelépését követeljék a térségükben mindennapossá vált medvetámadások megfékezése érdekében.

Tucatnyi busszal mintegy ötszáz székelyföldi tüntető érkezett a déli órákban a tárca székhelye elé, hozzájuk Brassó megyei demonstrálók is csatlakoztak. Többen a medvék által széttépett háziállatok fotóit tartottak a magasba. A demonstrálók küldöttségével folytatott másfél órás tanácskozás után Gratiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter az épület előtt összegyűlt embereknek azt ígérte: augusztus 15-ig miniszteri rendeletet hoznak az idei év második felére érvényes "közbelépési kilövési keretről", amely 175 veszélyessé vált medve kilövését teszi lehetővé.

Maros Megye Tanácsának elnöke, Péter Ferenc a Maszolnak azt mondta, úgy számol, hogy két hét – egy hónap alatt a vadászoknak sikerül majd kilőni azokat a medvéket a négy érintett megyében, amelyek veszélyt jelentenek az emberekre és a gazdaságaikra. Karda Róbert csíkszentdomokosi polgármester azt mondta, hogy jó eredménynek tekinti, hogy a miniszter aláírta a rendeletet, de ez nem a végső megoldás a medveproblémára. Szerinte a törvényeket kéne megváltoztatni. MTI/maszol

Csibi Magor: a medvék kilövésével kapcsolatban nagyon pontos rendeletet kell majd hozni

Remélik, hogy a 175 medve kilövésére kibocsátandó minisztériumi engedély csak maximális számot tartalmaz, nem konkrétumot – mondta a Transindexnek Csibi Magor, a WWF természetvédelmi szervezet romániai elnöke arra reagálva, hogy Gratiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter ígéretet tett a székelyföldi megyékből érkezett tüntetőknek arra, hogy augusztus 15-ig rendeletet hoznak egy "közbelépési kilövési keretről".

Csibi elmondta, a természetvédelmi szervezetek a következő időszakban összeülnek annak érdekében, hogy bizonyos részletek fontosságára felhívják a figyelmet. Amellett, hogy üdvözlik, hogy nyitottság van a veszélyessé vált medvék problémájának megoldására, fontosnak tartják, hogy a rendelet tartalmazzon majd olyan kitételeket, amelyek elzárják a lehetőséget bizonyos kiskapuk elől.

A WWF romániai elnöke szerint ilyen az, hogy a keret ne megyékre leosztva legyen alkalmazható, hanem minden egyes helyzetet külön vizsgáljanak meg, és csak akkor adják meg a kilövési engedélyt, ha mindenki egyetértett abban, hogy az adott medve esetében tényleg nincs más lehetőség. Arra is oda kell majd figyelni, hogy csak a helyi vadásztársaságok képzett tagjai lőhessék ki a medvét, így el lehet kerülni, hogy a kvótát trófeavadászatra használják ki, akár külföldi turisták vagy helyi politikusok "szórakozására", mondta még Csibi Magor.

Kapcsolódó anyagok:

Kérdőjelek Ingrid kilövése kapcsán

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás