Hirdetés

A torony 441,96 méter magas, 110 emeletes és Chicagóban magasodik az égbe. A legmagasabb irodaházként kapta meg az Energy Star besorolást, amit zöld épületeknek jár.

A chicagói Willis Tower egyébként nem új épület. 1973-ban adták át akkor még Sears Tower néven. Ma közel 100 neves válallkozás vallja székhelyének. Az évek során véghezvitt energetikai fejlesztések révén az épület kiérdemelte az Energy Star bizonyítványt, melyet a magas színvonalú energiahatékonyságért osztanak.

Azok a nem lakhatásra használt, vagyis “kommersz” célú épületek, melyekben vállalkozások működnek és megkapják az amerikai Környezetvédelmi Hatóság (EPA) Energy Star minősítését, átlagosan 35 százalékkal kevesebb energiát használnak, mint a hagyományos épületek és 35 százalékkal kisebb a működésükkel járó üvegházgázkibocsátás, mint azoké.

Az épület korszerűsítése során szolárpaneleket helyeztek el a külső felületein, a mechanikus, árammal működtetett szellőző berendezésekbe energiatakarékos ventilátorokat helyeztek, új külső levegő hőmérsékletszabályozókat raktak, hogy kihasználják a levegő hűtésének természetes lehetőségeit, amikor ezt a hőmérséklet megengedi.
 

fotó: Wikipedia/Soakologist

A piacesprofit szerint a belső terekbe mozgásérzékelőket helyeztek, hogy ahol nem tartózkodik senki, ne égjen feleslegesen a világítás. A lámpák automatikusan lekapcsolódnak, ha üresek a helyiségek. A lobbiban, a közös helyiségekben, a liftekben, a folyosókon LED-égőkre cserélték a régi, energiapazarló világítást. A beltéri levegő hőmérsékletszabályozását is új, hatékonyabb rendszerrel irányítják.

 

Az EPA 1992-ben indította el az Energy Star szisztémát, melybe önkéntes alapon kérhetnek felvételt kereskedelmi, üzleti funkciójú épületek. Az egytől százig terjedő skálán legalább 75 pontot kell elérnie egy épületnek ahhoz, hogy megkaphassa az Energy Star címet. A programba irodákat, bankfiókokat, adat/szerverközpontokat, kereskedelmi egységeket, bíróságokat, kórházakat, szállodákat, állami iskolákat, orvosi rendelőket, kollégiumokat, istentiszteleti helyeket és raktárokat vehet fel az EPA.
A Willis Tower 418 063 négyzetméteren kínál irodákat.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás