Hirdetés

A sötét téli reggeleken kívül csak nyernénk az állandó nyári időszámítással. A lehető leghamarabb az Európai Bizottság elé viszik a kérést, hogy szüntessék meg az évenként kétszeri óraátállítást – jelentette be Jean-Claude Juncker bizottsági elnök.

Az elmúlt hónapokban megkérdezték az unió polgárait, és mivel ők az évente kétszer esedékes óraátállítás ellen foglaltak állást, ezért Jean-Claude Juncker ma az Európai Bizottság elé viszi ennek megszüntetését – mondta el a testület elnöke a német közszolgálati televízióban.

Még ma döntünk erről – mondta Jean-Claude Juncker az általa vezetett Európai Bizottság kihelyezett ülése előtt. Értelmetlen lett volna megkérdezni a polgárokat, ha utána nem történik semmi. Az EU által végzett kutatáson az emberek 80 százaléka, 4,6 millió polgár az óraátállítás ellen szavazott. Az Európai Bizottság döntése után az Európai Parlamentnek (EP) és a tagállamoknak kell lépniük az ügyben.

A szabályozás felülvizsgálata Finnország kezdeményezésére került napirendre, miután állampolgárok tízezrei kérték a finn kormányt, hogy szüntessék meg az évi kétszeri óraátállítást, és maradjon a nyári időszámítás.

Az EP és az Európai Unió Tanácsa – a tagállami kormányok szakminisztereit összefogó testület – 2001-ben vezetett be az egész Európai Unióban kötelező irányelvet a nyári és a téli időszámításról, ismertebb nevén az óraátállításról.  Maga az óráátállítás száz évre nyúlik vissza, amikor a nappali fény jobb kihasználása miatt kialakították ezt a módszert. Az első világháború óta változott, hogy alkalmazzák-e vagy sem. Magyarországon több európai országhoz hasonlóan 1980 óta használjuk folyamatosan a téli és nyári időszámítást.
Az órát március utolsó vasárnapján állítjuk hajnali 2-ről 3-ra, és október utolsó vasárnapján 3-ról vissza 2-re.

További részletek:  A sötét téli reggeleken kívül csak nyernénk az állandó nyári időszámítással

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás