Hirdetés

Több mint 300 civil társadalmi szervezet – köztük Magyarországról a Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetsége is – közös nyilatkozatban arra szólítja fel az Európai Uniót, hogy erősítse, ne pedig gyengítse a farkasokkal való együttélés érdekében tett erőfeszítéseket. A sikeres természetvédelmi programoknak köszönhetően megerősödő európai farkasállomány hosszú távú védelme érdekében a tagállamoknak tovább kell erősíteniük a farkasok védelmét, nem pedig gyengíteniük.

A természet- és állatvédelmi szervezetek közös akció keretében felszólítják az EU tagállamait( a teljes nyilatkozat itt érhető el angol nyelven), hogy utasítsák el az Európai Bizottság javaslatát, amely a farkasok védelmének a Berni Egyezmény keretében történő leminősítésére irányul. Ehelyett a civil szervezetek koalíciója fokozott erőfeszítéseket sürget a nagyragadozókkal, így a farkasokkal való együttélés előmozdítására, beleértve a megelőző intézkedéseket is. Ezekre megfelelő példát mutatnak az évtizedek óta sikeres természetvédelmi intézkedések (pl. Life WolfAlps), amelyeknek megőrzése a jövő generáció szempontjából is fontos.

Szürke farkas Finnországban, kép: Gregoire Dubois

Mivel az EU tagállamainak dönteniük kell az Európai Bizottság politikai indíttatású javaslatáról, a civil társadalmi szervezetek és 300 ezer európai polgár széles körű koalíciója arra szólítja fel az EU-t, hogy:

  1. Támogassa a nagyragadozókkal való együttélést: erősítse meg az olyan megelőző intézkedéseket, mint a kerítések és a juhászkutyák használata, és tegye azokat könnyebben elérhetővé az érintett gazdák számára.
  2. Biztosítsa a farkasok jogi védelmet: kellő források előteremtésével segítse elő az illegális farkasvadászat felszámolását, és kérje számon a tagállamokon az EU élőhelyvédelmi irányelv betartását.
  3. Minél szélesebb körnek juttassa el a tudományos alapú információkat a farkasokról, ideértve a nagyragadozók ökológiai és társadalmi-gazdasági előnyeiről szóló tájékoztatást is.
  4. A tudomány tiszteletben tartása: a farkasok védelmét érintő változtatásokat monitoring adatokra, és ne politikai nyomásgyakorlásra alapozzuk.

A nyilatkozat aláírói szerint a média jelentések alapján nagy politikai nyomás nehezedett a tagállamokra, hogy fogadják el az Európai Bizottság tudománytalan és politikailag motivált javaslatát, amelynek tárgyalására szeptember 25-én, a magyar EU Elnökség során kerülhet sor. “A teljes koalíció nevében hangsúlyozni szeretnénk, hogy ez egy döntő pillanat a környezetvédelmi miniszterek számára. A farkasoknak szigorúan védettnek kell maradniuk – nemcsak a faj és a tudomány, hanem ökoszisztémáink egészsége és az Európai Unió hitelessége érdekében is.

Ha az EU a természet megbízható szövetségese és globális környezetvédelmi vezető szerepet akar betölteni, akkor most kell jó példát mutatnunk”. teszi a tentiekhez hozzá Kun Zoltán a Nagy Tavak és Vizes Élhelyek Szövetségének elnöke, a felhívás egyik aláírója. “Emlékszünk még milyen felháborodást váltott ki a hazai lakosság körében a Svájcból hazánkba tévedt farkas illegális kilövése. Úgy gondoljuk, hogy az emberek többsége a mi törekvéseinket támogatja, és a farkasok oldalán áll”

Végül érdemes megnézni ezt a videót Gudrun Pflüger biológus találkozásáról a farkasokkal Kanada tengerparti vidékén.




Az Avaaz a farkasok világnapján (augusztus 13.) petíciót indított, amelyben felszólítja az uniós tagállamok környezetvédelmi minisztereit, hogy biztosítsák a farkasok szigorú védelmét.

2023 végén közel 300 civil szervezet írt alá egy közös levelet, amelyben az Európai Bizottság elnökét sürgették, hogy tartsa fenn a farkasok meglévő védelmét Európa-szerte. „Hacsak nem állnak rendelkezésre az Európai Bizottság által összegyűjtött, jelentős új, tudományosan megalapozott bizonyítékok, úgy véljük, a tudomány és a közvélemény egyértelmű: a farkas védettségi státuszának módosítása – sem az uniós jog, sem a Berni Egyezmény alapján – nem indokolt” – fogalmaztak akkor a civil szervezetek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás