1240 kilométert tett meg egy rekorder szürke farkas

2024. február 22.

Hírek

Egy német szürke farkas Spanyolország északkeleti részébe vezető útját követték nyomon kutatók, akik szerint ez volt az eddigi leghosszabb, dokumentált út, amelyet a faj egy példánya megtett – számolt be róla a Barcelonai Egyetem (UAB).

Brüsszel támogatná, hogy ismét vadászható legyen a szürke farkas

2023. december 21.

Hírek

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen javaslatot tett a EU tagállamai felé a szürke farkas európai uniós jogszabályi védelmének csökkentésére. Eszerint a faj lekerülne a Berni Egyezmény fokozottan védett állatfajainak listájáról, és ezentúl a védett, de vadászható fajok listáján szerepelne. Fontos azonban, hogy ez nem azt jelenti, hogy hazánkban a farkas vadászható fajjá… Tovább »

Tények a hazánkban élő farkasokról

2022. november 3.

Hírek

A nagyragadozók, így a farkasok jelenléte – a világon bárhol éljenek is – kihívást jelent az ember számára. Már puszta jelenlétük is konfliktusok forrása lehet, amelyek kiéleződhetnek, ha a farkas valós károkat okoz, vagy vélt károkat tulajdonítanak neki a hiányos ismeretek vagy emberi mulasztások miatt. Jellemző ez a farkas teljes elterjedési területén, és a hazai… Tovább »

A wisconsini szürke farkasok harmadát kiirtották, miután megszűnt védettségük

2021. július 12.

Hírek

A wisconsini szürke farkasok egyharmadát kiirtották az elmúlt vadászszezonban, miután januárban megszűnt a szövetségi törvény által korábban biztosított védettségük. Tudósok szerint a szürke farkasok populációjának drasztikus visszaeséséről az orvvadászat és a megengedett kvótát messze meghaladó vadászat tehet.

Relatív nagy ugrás a kínai természetvédelemben

2021. február 21.

Hírek

Kínában az 1988-as természetvédelmi törvény nyomán 1989-ben tették közzé az első „vörös könyvet”, tehát a védett állatfajok listáját. Azóta ez a lista alig változott. Most nagyot ugrottak.

Trump halálra ítélte a veszélyeztetett pettyes baglyokat?

2021. január 17.

Hírek

A Egyesült Államok belügyminisztériuma közölte, hogy megszünteti 3,5 millió hektárnyi terület védett státuszát Kalifornia, Oregon és Washington államokban. A döntés rendkívül kedvezőtlenül érintheti a veszélyeztetett és amerikai törvények által védett észak-amerikai pettyes bagoly élőhelyeit.

Ismét irthatják a farkasokat Amerikában

2020. október 31.

Hírek

A Trump-adminisztráció megszüntette a szürke farkasok szövetségi védelmét az Egyesült Államok nagy részén. A döntést azzal indokolták, hogy a ragadozókat mára sikerült visszahozni a kihalás széléről.

Ismét lelőttek egy bükki farkast

2018. november 21.

Hírek

Csak most hozták nyilvánosságra, hogy a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa még október 8-án, Nagyvisnyó külterületén egy fiatal hím európai szürke farkas tetemére bukkant.

Egyetlen farkaspopulációra vezethetőek vissza a mai kutyafajták?

2017. december 7.

Hírek

Létezik-e farkasfajta? Mit nevezünk itt egyáltalán fajtának? Fajon belüli (subspecies, varietas, forma) kategóriák ismertek, és még azon túl is olyanok, amit gazdaságilag hasznosítottunk/ domesztikáltunk (cultivar). Van-e hasznosított farkas (Canis lupus lupus)? Nincs, vagyis nem fajtáról van itt szó, hanem alfajról. Fajtái már a kutyának (Canis lupus familiaris) vannak, annak viszont elképesztő a formagazdagsága.