Az MTA is ellenzi Orbán Fertő tavi természetromboló beruházását

2021. december 20.

Hírek

A Magyar Tudományos Akadémia Biológiai Tudományok Osztálya 2021. december 14-i osztályülésén a Diverzitásbiológiai és az Ökológiai Tudományos Bizottságok javaslata alapján napirendre tűzte a Fertő tó területén folyó beruházás megtárgyalását.

Az MME állásfoglalása a tatai Öreg-tó partjára tervezett szálloda-beruházással kapcsolatban

2020. augusztus 7.

Hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület – korábban kiadott állásfoglalását megerősítve – ellenzi a tatai Öreg-tó partján megvalósítani tervezett szálloda beruházást.  Álláspontunk szerint a beruházás megvalósítása és üzemeltetése aránytalan mértékű zavarást jelent az Öreg-tó különleges madárvilágára – kiemelten az átvonuló vadlúdtömegekre és egyéb vízimadár-fajokra.

Fiatal kutatók az Orbán-kormány tudományrombolása ellen

2019. június 8.

Hírek

A magyar tudományos élet autonómiájának bármilyen mértékű csonkítása az itthon maradó kutatók elszigetelődésével és nemzetközi versenyképességük csökkenésével járhat. A Fiatal Kutatók Akadémiájának állásfoglalása a fiatal kutatók helyzetének és a kutatóintézet-hálózat átalakításának kérdéseiben.

A kormányzati cinizmus zöld csúcspontja

2018. november 15.

Hírek

“Az agrártárca a környezetügyi feladatait továbbra is magas színvonalon látja el” – áll a minisztérium közleményében, miközben likvidálta e szakterületet. A zöld civilek után az Országos Környezetvédelmi Tanács is megírta levelét Nagy István agrárminiszternek.

Civilek nélkül nem megy: Magyarországnak szüksége van ránk

2017. március 20.

Hírek

Közös állásfoglalást írt alá több civil szervezet. A csatlakozó, különböző területeken dolgozó civilek egységesen elutasítják a kormány civileket korlátozó és megbélyegző törekvéseit. A civil szervezetek olyan ügyekkel foglalkoznak, amikre mások, köztük az állam sem fordít elegendő figyelmet, ezért inkább támogatást, sem mint támadást érdemelnének a kormánytól.

Fazekas miniszter szerint pánikot kelt a Greenpeace

2016. április 19.

Hírek

A Greenpeace pánikkeltő állításaival szemben a sok éves tapasztalatok alapján nem kell tartaniuk a méhek károsodásától a csávázások következtében-írta az Indexnek a Földművelésügyi Minisztérium arra a kérdésre reagálva, miért kért engedélyt Magyarország környezetvédő szervezetek és méhészek szerint a méhállományra veszélyes rovarölő szerek eseti alkalmazására.

Az Orbán-kormány csak elvileg méhbarát

2016. április 15.

Hírek

Az EU évekkel ezelőtt betiltotta a méhekre gyakorolt káros hatása miatt, a magyar kormány viszont a Greenpeace információi szerint átmeneti mentességet kért a neonikotinoidos növényvédő szerek alkalmazására. A zöldszervezet szerint érthetetlen a kormányzati hozzáállás, hiszen az érintett vegyszereket multinacionális cégek gyártják, az engedélyezéssel pedig a magyar méhészek és a mézexport érdekei sérülnek.

Az állatvédelmi szekció állásfoglalásáról

2014. május 2.

Hírek

Az április 25-27. között lezajlott Környezet- és Természetvédelmi Szervezetek 24. Országos Találkozóján ellenszavazat nélkül szavazták meg az állatvédelmi szekció állásfoglalását.

Paksról szólni tisztán

2014. január 28.

Hírek

Fájóan hiányzik a letisztult beszéd a Paks-ügy kapcsán, amely pedig fontosságának megfelelő komolyságot igényelne. És nem csak a mérnökuralom felkent szakértői részéről, hanem mindenki részéről, aki kicsit is érintett az országa dolgaiban. Vannak kérdések, amelyek tisztán látásához nem kell szakértőnek lenni. A Kisközösségi Program munkatársainak állásfoglalása a tervezett atomerőmű-blokkok kapcsán.

Fenntarthatósági Csúcs konkrét eredmények nélkül

2012. június 25.

Hírek

A Föld egyre súlyosbodó ökológiai és társadalmi helyzete is jelzi, hogy a június 20-22 között tartott ENSZ csúcstalálkozó a fenntartható fejlődésről volt az emberiség egyik utolsó esélye, hogy egy éles fordulatot véve lépjen fel a Földön élő teremtmények, köztük a Homo sapiens sapiens védelme érdekében. A Rio+20 konferencia éppen ezért egyedi lehetőséget kínált, egyben a… Tovább »