Varsó bekeményít az öreg autóknak

2023. január 30.

Hírek

Jövőre indul a szigorítás Lengyelországban, kitiltják a fővárosból a régi autókat. 2024 júliusától nem hajthatnak be a 18 évesnél idősebb dízelmotoros és a 27 évet meghaladó korú benzines autók Varsó városközpontjába. A tiltás a rákövetkező nyolc évben fokozatosan szigorodik, 2032-re a dízelautók korhatára 11 évre, a benzineseké 17 évre csökken, tehát most fiatalnak számító gázolajos autók is kiszorulnak… Tovább »

Autómentes oázisok Európában

2022. február 27.

Hírek

Bár az USA-hoz képest Európa nem annyira autócentrikus, így is ezer polgárra 569 autó jut, csak a német utakon 48 millió fut: hatmillióval több, mint tíz éve. A napi forgalmi dugók ellenére sok városlakó úgy gondolja, hogy nem nélkülözheti autóját. Néhány metropolisz azonban ennek az ellenkezőjét akarja bizonyítani.

Barcelona nagyot lépett

2020. január 5.

Hírek

Kitiltották a legszennyezőbb autókat Spanyolország és Belgium nagyobb városaiból. Barcelonában ezzel Európa egyik legnagyobb – 95 négyzetkilométeres – korlátozott gépjárműforgalmú övezete jött létre.

Szigorítottak a budapesti szmog dízelstopján

2019. május 30.

Hírek

Az Euro 5-ös dízelüzemű gépjárművek forgalmát is korlátozzák majd szmogriadó esetén Budapesten – döntött a szmogrendelet módosításáról tegnap a Fővárosi Közgyűlés.

Mérföldkő az európai autózásban?

2018. március 1.

Hírek

Fontos per ért véget a németországi Lipcsében. A Szövetségi Közigazgatási Bíróság arról döntött, hogy a helyi önkormányzatok kitilthatják a városközpontokból az Euro 6-osnál alacsonyabb környezetvédelmi besorolású dízelmotorral szerelt járműveket. Tarlós szerint Budapest is tervezi a dízelek kitiltását – de hogy mikor?…

Szingapúr befagyasztja autóállományát

2017. október 26.

Hírek

Szingapúr gyakorlatilag megtelt, egyszerűen fizikailag nincs több tér az újabb autók ezreinek elhelyezésére – ezért drákói szigorral korlátozza a távol-keleti miniállam autóra vágyó polgárait. A cél a tömegközlekedés felé terelni őket.

2019-től Barcelona fogja vezetni a szmog elleni bajnokságot

2017. március 9.

Hírek

A katalán városban évente 3500-an halnak meg idő előtt a légszennyezettség miatt, ezért a felelős városvezetés 15 év alatt 30%-kal kívánja csökkenteni a közlekedési eredetű szmogot. Ennek érdekében 2019-től a hétköznapokon kitiltják a 20 évnél idősebb személy- és teherautókat.

Méteres havat és, 56 km-es gigadugót hozott Jónás

2016. január 24.

Hírek

11 államban hirdettek szükségállapotot az amerikai keleti partot érintő óriási hóvihar miatt.Néhány helyen egy méternél is több hó esett, és legalább 21-en meghaltak már a Jónásnak elnevezett vihar miatt. De mi köze van ennek Budapesthez?