Bioműanyagot algából

2019. július 11.

Hírek

Egy nemzetközi kutatócsoport arról számolt be, hogyan egyes baktériumok képesek lebontani az algákban lévő szénhidrátokat. A kutatás középpontjában a zöldalgák Ulva nevű nemzetsége állt. Ennek virágzása világjelenség, melynek hatására csak Franciaország tengerpartjánál mintegy 100 ezer tonna biomassza kerül partra.

Halálos veszélyben a dél-európai olajfaligetek

2019. május 18.

Hírek

Az EFSA közlése szerint a Xylella fastidiosa növényi kórokozó baktérium terjedését ugyan komputermodellek segítségével előre lehet jelezni bizonyos pontossággal, viszont gyógymód ellene nincs. Minthogy egyre több dél-európai országban jelenik meg a kórokozó, ahol főként az olajfaültetvényeket támadja, a szakértők nagyon komoly fenyegetésként értékelik a fertőzést a teljes olivaolaj-iparra nézvést.

Harc az olajfákért Dél-Európában

2019. február 20.

Hírek

A dél-olaszországi Forestafortéban öt évvel ezelőtt bőven termő, százéves olajfa-ültetvény állt. Ma csupa lepusztult, haldokló tuskó. Egy halálos baktérium fenyegeti a fákat, veszélybe sodorva egy ősi mezőgazdasági ágazatot itt Olaszországban és más dél-európai országokban. A bajt a Xylella fastidiosa nevű baktérium okozza.

Kesztyűben rendelj mekis kaját

2018. november 30.

Hírek

Nálunk ugyan egyelőre még csak tesztelik az érintőképernyős rendelést a McDonald’s-okban, de Nagy-Britanniában már a legtöbb étteremben ilyen terminálokkal lehet ételt választani. A helyzet igazán elborzasztó, mert egy új kutatás szerint ezek szerves hulladéktól ragadnak. A hiba a vásárlókban van!

A sárga gumikacsák piszkos titkai

2018. március 29.

Hírek

A gyakori fürdőkádlakó gumijátékok, köztük a legendás sárga kiskacsa “piszkos titkaira” derítettek fényt svájci és amerikai kutatók, akik szerint a játékokban felgyülemlő víz fertőző megbetegedést okozó baktériumokat és gombákat is tartalmazhat.

Megbetegít a hóevés?

2018. február 6.

Hírek

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai karának mikrobiológusai korábban már jelentkeztek figyelemre méltó kutatási eredményekkel, például új baktériumfajokat fedeztek fel a szovátai Medve-tóban és a cekendi hulladéktározó csurgalékvizében. Most egy első látásra banálisnak tűnő, de igazából rendkívül érdekes kérdést vizsgáltak: ehető-e a hó?

A Xylella fastidiosa az új migráns közellenség

2017. július 29.

Hírek

A külföldi nyaralás során gyűjtött vagy vásárolt, bizonytalan eredetű növények, hajtások, magok és termések által veszélyes növényi károsítókat is behozhatunk Magyarországra. Egy fertőzött növény akár már egyetlen, tünetmentes hajtásáról is átterjedhet a károsító a hazai növényállományra. Ilyen lehet például az utóbbi néhány év egyik legveszélyesebb kórokozója, a Xylella fastidiosa baktérium.

Mallorcát is elérte az olajfák ebolája

2016. november 21.

Hírek

A Spanyolországhoz tartozó Mallorcán is azonosították azt a baktérium okozta gyógyíthatatlan növénybetegséget, amely már rengeteg olajfát megfertőzött Franciaországban és Olaszországban is, rendkívül nagy fenyegetést jelentve az Európai Unió olívaolaj-iparára.

Jön a baktérium fűtés

2016. november 5.

Hírek

Várhatóan 3 év múlva indul az egyelőre egyetlen tervezett hazai power-to-gas technológiájú erőmű. A világviszonylatban ma még egyedi technológia az olcsó többletenergiából állít elő gázt. A tíz megawatt kapacitású power-to-gas erőmű az MVM Csoport leányvállalata, a Smart Future Lab Zrt., és a müncheni székhelyű, megújuló energiás startup, az Electrochaea GmbH együttműködéséből valósul meg.