Gazdaságtalan lenne a brutális amazonasi erdőirtás

2020. március 19.

Hírek

Nagyjából 2,4 millió hektárnyi esőerdő kiirtásával járnának együttesen az Amazonas-medence térségét érintő jövőbeli útépítések – állapították meg amerikai, bolíviai, brazil, svéd, perui és kolumbiai kutatók.

A heves esők eloltották a bolíviai esőerdőket

2019. október 12.

Hírek

A napok óta tartó heves esők eloltották a bolíviai esőerdőket két hónapja pusztító tüzeket. A műholdas feltételeken nem látható több égő vagy újraaktiválódott tűz.

124 új fajt találtak a világ legdiverzebb védett területén

2018. május 28.

Hírek

Elkészült a világ egyik emberi beavatkozástól legkevésbé érintett térsége, a bolíviai Madidi Nemzeti Park 2,5 éven át tartó tudományos felmérése, a szakemberek 124 új, eddig ismeretlen növény- és állatfajra bukkantak a latin-amerikai ország északnyugati részén.

Előadás a Bolíviai Földanya törvényről

2017. június 08.

Helyszín: Budapest, Horánszky u. 20

Sajtótájékoztatók

A Párbeszéd Háza Visszatérés a Földanyához címmel előadást szervez a Bolíviai Földanya törvényről, melyre szeretettel meghívjuk. Bolívia többnemzetiségű törvényhozása 2010-ben hagyta jóvá a Földanya jogairól szóló törvényt, mely elsőként a világon, az élőlények szoros és kölcsönös függésben álló organikus kapcsolatrendszerének fogja fel a Földet, és jogi személyiségnek tekinti.

Kiszáradt Bolívia második legnagyobb tava

2016. január 23.

Hírek

Menthetetlen a Poopó-tó: már a feneke is kilátszik. A 3700 méter magasan, az Andok fennsíkján elhelyezkedő, sekély, sós vizű tavat régóta megviselték a félsivatagi éghajlat szeszélyei, a kutatók szerint nincs esély a helyzet javulására.

Díjazták az erdőóvó bolíviai őslakosokat

2015. december 14.

Hírek

Rangos díjat nyert egy bolíviai őslakos csoport az erdőirtás csökkentéséért. Bolívia tacana közössége sikerrel fejlesztett ki fenntartható földhasználati módszereket, amelyért egy a COP21 keretében Párizsban tartott ünnepségen megkapták a rangos Equator-díjat.

Nem adják fel a természetvédő indiánok

2011. október 3.

Hírek

Bolíviában folytatják menetelésüket a főváros felé azok az indiánok, akik ellenzik, hogy autópályát építsenek az őserdei érintetlen területeken. A tiltakozók menete csaknem egy hete torpant meg miután a rendőrség brutálisan lépett fel ellenük.

Könnygáz az erdőirtás ellen tiltakozó indiánokra

2011. szeptember 27.

Hírek

Könnygázt vetett be a bolíviai rendőrség tüntető indián őslakosok ellen, akik amiatt tiltakoztak, hogy a hatóságok autópályát akarnak építeni az általuk lakott esőerdőben.