Erdeink legszebb, legsudárabb, leglenyűgözőbb részei a bükkösök

2024. február 13.

Hírek

Az év fájaként a figyelem idén a bükkre irányulhat, ami lehet rendkívül hasznos is, hiszen aktuálisan ez a faj komoly bajban van a Kárpát-medencében. A klímaváltozással együtt jár a helyi környezeti viszonyok megváltozása is, amely rendkívül kedvezőtlenül hatnak erre a karakteres fafajra.

Miért fontos a szegedi erdőterületek megőrzése?

2024. január 12.

Hírek

A városi zöldterületek életminőségünk biztosításában napjainkban fontosabb szerepet töltenek be, mint valaha. Ehhez nem csupán az alapvető biomassza jellegű szolgáltatásaik járulnak hozzá, mint a faanyag termelése, és annak előállítása során a CO2 megkötése és oxigén termelése, de a klímaváltozás hatásainak enyhítése, és a védekezésben betöltött funkcióik is.

In memoriam Tusi

2024. január 5.

Hírek

Az van, hogy… Ameddig bírok menni, megyek veletek. Mert lehet, hogy lesz idő, amikor már nem tudok menni. Úgyhogy vedd úgy, hogy mindig jelentkezek! – ezt mondta tanár úr, és valóban, jött is mindig, jött Bugacra, gombászatra, OT-kra, erdélyi túrákra. És amikor egyszer nem jelentkezett, tudtuk, hogy valami baj lehet. Hogy mekkora, ő is tudta,… Tovább »

Mennyit ér egy fa?

2023. április 14.

Hírek

Ötvenszer is többet érhet az élő fa, mint amennyit tűzifaként fizetünk érte. A falopáskor is az erdei köbméter árát veszik figyelembe kárként, csak kivételes esetekben számolnak fel pluszt a védettséget is számba véve, pedig teljesen életszerűen is jóval nagyobb értéke van szinte minden fának.

A természet védelmére tett eddigi nemzetközi és hazai erőfeszítések kudarcot vallottak

2022. december 11.

Hírek

December 9-10-én természetvédelem és biodiverzitás konferenciát rendezett Gömörszőlősön az Ökológiai Intézet Alapítvány alapításának és a Biológiai Sokféleség Egyezmény aláírásának harmincadik évfordulóján. A rendezvényen hivatalos és civil természetvédők értékelték a természetvédelem és biodiverzitás-védelem elmúlt 30 évét, elvárásokat fogalmaztak meg a jó gyakorlatok érdekében, és megvitatták, hogyan lehetne a biodiverzitás védelmét hatékonyabbá tenni.

A süngomba 2018 év gombája

2018. január 12.

Hírek

Idén a közönséges süngombát (Hericium erinaceus) választották az év gombájának, amely nevével ellentétben sajnos egyáltalán nem közönséges, és nem is ápolatlan sünök lába ujja között nő, ha keveset adnak a személyi higiéniára. Egy védett gombafajról van szó, amely hazánkban sajnos meglehetősen ritka.

Bojti a természet Pro Naturás szerelmese

2013. május 5.

Hírek

15 éve dolgozik a Csemete Természet- és Környezetvédelmi Egyesületnél Bojtos Ferenc. A 37 éves irodavezetőnek alig van ideje a pihenésre. Számos túrát és tábort szervez, fotózik, verset ír, rajzol és búvárkodik. Ha kell, sebet varr, máskor a miniszterrel tárgyal. Nemrég Pro Natura emlékplakettel jutalmazták.

Fában gazdagodik Szeged?

2013. március 21.

Hírek

Ne vágj ki minden fát! Akár tízszeresére is nőhet a szegedi fák értéke egy felmérés miatt. Fejtörést okozhat a kivitelezőknek, hogy letaroljanak egy fasort, vagy inkább időt, energiát fordítsanak arra, hogy megmentsék azokat. Visszatartó erő lehet a fák eszmei értékének rendeletben való rögzítése – véli Bojtos Ferenc, a Csemete elnöke. A civilek 1,5 millió forint… Tovább »

Megemlékezés Balogh János akadémikusra

2013. március 06.

Helyszín: Szeged, Boldogasszony sgt. 6.

Programok

Dr. Balogh János akadémikus születésének 100. évfordulója alkalmából a CSEMETE Környezet- és Természetvédelmi Egyesület, az SZTE JGyPK Interaktív Természetismereti Tudástára és a Magyar Biológiai Társaság Szegedi Csoportja emlékülést rendez az SZTE JGyPK Tudáskapuban (Szeged, Boldogasszony sgt. 6. II. em.) 2013. március 6-án délután 14 órakor Az ülés programja: Elnök: Dr. Ilosvay György Dr. Tóth Albert:… Tovább »

Környezetvédelmi innovációs verseny általános iskolásoknak

2012. november 22. - 2013. január 11.

Helyszín: országos pályázat

Programok

Környezetvédelmi innovációs verseny diákoknak az általános iskolás korosztály számára Részvételi feltételek: A versenyen részt vehetnek a 8 és 16 év közötti életkorú általános iskolai tanulók, egyénileg, vagy maximum 3 fős tanulói csoportokban. Részvételi feltételek: A versenyen részt vehetnek a 18-26 év közötti életkorú felsőoktatási hallgatók, egyénileg, vagy maximum 3 fős tanulói csoportokban. A jelentkezési lap… Tovább »