A gőzölős e-cigaretták a leszokás helyett a rászokás méregbombái

2024. május 14.

Hírek

A dublini egyetem kutatói a mesterséges intelligencia segítségével analizálták a gőzölős e-cigaretták összetevőit, és csak bajt találtak. Az elektromos cigi a vizeletben és a DNS-ben is megjelenő hevített méreg.Nehézfémek a vizeletben, DNS-károsító hatás, halálos komponensek – főleg az édes ízt fogyasztó fiatalok vannak veszélyben.

DNS-technológiával az utcai kutyaszar ellen

2023. július 18.

Hírek

Talán közismert, hogy milyen elképesztő fejlődésnek számított a bűnüldözés számára a DNS-technológia. Évtizedek után kapnak el egy icipici minta segítségével bűnözőket, vagy azonosítanak be rég elveszettnek hitt embereket. A dél-franciaországi Béziers városában a kutyák nyálmintáival követik vissza az utcán hagyott kutyaszar „termelőjét”.

Rovar DNS-t találták a bolti teákban

2022. augusztus 20.

Hírek

Bár első hallásra ijesztő lehet, hogy ezernél is több rovarfaj DNS-ét fedezték fel különböző teákban, ez valójában jó hír a természetért aggódok számára.

Magányos George segíthet az élet meghosszabbításában

2018. december 7.

Hírek

A galápagosi óriásteknősök olyan genetikai variánsokkal rendelkeznek, amelyek a DNS-javítással, az immunválasszal és a rák elnyomásával állnak kapcsolatban, s ez magyarázattal szolgálhat hosszú életükre – állítja egy új tanulmány.

Egészségesek a génszerkesztett disznók

2018. június 22.

Hírek

Génszerkesztéssel tettek sertéseket ellenállóvá a világ egyik legköltségesebben gyógyítható állatbetegségével szemben. A kutatók úgy alakították a sertések DNS-ét, hogy egy halálos légzőszervi kórokozóval (PRRS, sertés reprodukció és légzőszervi szindróma vírus) szemben rezisztenssé tegyék, ezzel állatok pusztulását és milliárdos károkat előzhetnek meg évente.

Hazai siker a gímszarvas genom

2018. június 22.

Hírek

Magyar kutatók majdnem húszéves munkával felderítették a gímszarvas (Cervus elaphus) teljes örökítőanyagát. Nemcsak a DNS hárommilliárd betűpárjának sorrendjét fejtették meg, hanem azt is, hogy a DNS hogyan rendeződik kromoszómákba, és pontos szerkezeti leírást adtak a gímszarvas több mint húszezer génjének többségéről is.

A denevérek kódolták a hosszú életet

2018. február 11.

Hírek

A génjeikben rejtőzik a denevérek hosszú életének titka – állapították meg kutatók. Minél nagyobb testű egy emlős, annál tovább él. A denevér a kivétel szabály alól.

Új emlősfajt írtak le magyar kutatók Kazahsztánban

2017. december 1.

Hírek

Az egy hónapnál is hosszabb expedíció során Kazahsztán hatalmas területén előforduló összes szöcskeegér-fajból legalább 1-2 állatot sikerült csapdákkal megfogniuk, és kis szövetmintát venni tőlük. A hegységről kapta nevét a zsetiszui szöcskeegér.